Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Η αποστολή του Stardust ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Το ραντεβού της διαστημικής βολίδας Stardust-NexT με τον κομήτη Tempel 1 ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου (14 Φεβρουαρίου για την Αμερική). Το σκάφος προσέγγισε τον κομήτη με ταχύτητα 10,9 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε απόσταση μόλις 178 χιλιομέτρων απ' όπου και φωτογράφισε τα σημάδια της προηγούμενης αναμέτρησης με ενα άλλο διαστημικό σκάφος, το Deep Impact το 2005.



Στην αριστερή φωτογραφία από το Deep Impact, φαίνεται ο πυρήνας του κομήτη όπως ήταν το 2005 και στην δεξιά όπως τον φωτογράφησε το Stardust-NexT, όπου στην περιοχή που σημειώνεται με τα βέλη ξεχωρίζει ο κρατήρας που δημιούργησε η 375 κιλών βολίδα του Deep Impact, ο οποίος περιλαμβάνει και εναν κεντρικό λόφο. Οι επιστήμονες της NASA μιλούν για μεγάλη επιτυχία στον εντοπισμό του κρατήρα καθώς μελέτησαν λεπτομερώς την ακανόνιστη περιστροφή του πυρήνα του κομήτη και διαμόρφωσαν την τροχιά του Stardust-NexT έτσι ώστε να μπορέσει το σκάφος να τοποθετηθεί στο σωστό σημείο.

Εκτός από την φωτογράφηση του κρατήρα, το Stardust-NexT ανέλυσε τα συστατικά της κόμης του Tempel 1, μέσω του οργάνου DFMI (Dust Flux Monitor Instrument), ενός οργάνου που κατασκεύασε και προμήθευσε στη NASA ο καθηγητής Θανάσης Οικονόμου, ως επικεφαλής ομάδας επιστημόνων του Ινστιτούτου Ενρίκο Φέρμι του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το συγκεκριμένο όργανο μπορεί να ανιχνεύει σωματίδια μήκους μερικών μικρών (χιλιοστό του χιλιοστού), αλλά και να "ακούει" προσκρούσεις μεγαλυτέρων σωματιδίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου