Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

23 Φεβρουαρίου 2011: το τελευταίο ταξίδι του Discovery

Στις 23:50 ώρα Ελλάδας θα εκτοξευτεί για τελευταία φορά το διαστημικό λεωφορείο Discovery με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η αποστολή STS 133 με πλήρωμα τους αστροναύτες Steven Lindsey, Eric Boe, Alvin Drew, Michael Barratt, Steve Bowen και Nicole Stott θα εγκαταστήσει την μονάδα PMM (Permanent Multipurpose Module), την πλατφόρμα πειραμάτων ELC 4 (Express Logistics Carrier 4) και θα μεταφέρει το ανθρωποειδές ρομπότ Robonaut 2.

Το σκάφος που πήρε το ονομά του από το πλοίο του James Cook, HMS Discovery που τον συνόδευσε στο τρίτο του ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1776, διένυσε 230 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα από την πρώτη εκτόξευσή του το 1984 και θα καταγράψει ακόμη 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα πριν αποσυρθεί για πάντα στο μουσείο Smithsonian.

Ανάμεσα στις 38 αποστολές του ξεχωρίζουν η τοποθέτηση σε τροχιά του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του δορυφόρου Ulysses, η πρώτη σύνδεση λεωφορείου με τον σοβιετικό σταθμό Μιρ και η παράδοση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό του ιαπωνικού εργαστηρίου Kibo. Συνολικά τοποθέτησε 31 δορυφόρους σε τροχιά και επισκέφτηκε δυο φορές το Hubble για επισκευές.

246 αστροναύτες πέταξαν με το Discovery περιλαμβάνοντας την πρώτη γυναίκα πιλότο και κυβερνήτη (Eileen Collins), τον πρώτο αφροαμερικανό αστροναύτη (Bernard Harris), το πρώτο μέλος του Κογκρέσου που ταξίδεψε στο διάστημα (Jake Garn), τον πιό ηλικιωμένο αστροναύτη (John Glenn, ο πρώτος αμερικανός σε τροχιά το 1962) και τον πρώτο ρώσο κοσμοναύτη που ταξίδεψε με διαστημικό λεωφορείο (Sergei Krikalev)

Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από την NASA TV: http://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html

www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου