Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Globe At Night 2011 - Παγκόσμια καταγραφή της φωτορύπανσης



Το Globe at Night είναι μία παγκόσμια εκστρατεία καταγραφής της φωτορύπανσης. Για δύο εβδομάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μετράνε τα αστέρια στον αστερισμό του Ωρίωνα και υποβάλουν τις μετρήσεις τους. Μερικές εβδομάδες αργότερα οι διοργανωτές δημοσιεύουν τον παγκόσμιο χάρτη με τα επίπεδα φωτορύπανσης. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν υποβληθεί πάνω από 52,000 μετρήσεις από 100 χώρες.
Για το 2011 η καταγραφή θα γίνει σε δύο ημερομηνίες. Η πρώτη από 21 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου και η δεύτερη από 22 Μαρτίου έως 4 Απριλίου για το βόρειο ημισφαίριο
Τώρα μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην εκστρατεία της καταγραφής της Παγκόσμιας φωτορύπανσης. Η διαδικασία είναι πολύ απλή.
Για να κάνετε την καταγραφή χρειάζεστε:
1. Tην γεωγραφική σας θέση την οποία μπορείτε να την βρείτε με μια συσκευή GPS ή ένα χάρτη που έχει γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Μπορείτε επίσης να εντοπίσετε την θέση σας χρησιμοποιώντας τους χάρτες στο http://www.globeatnight.org/observe_latlong.html
2. Να βρείτε τον αστερισμό του Ωρίωνα (μετά τις 7μμ). Περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά να προσαρμοστούν τα μάτια σας στο σκοτάδι.
3. Να προσδιορίσετε την φωτορύπανση στην περιοχή σας από τους πίνακες λαμπρότητας που σας δίνουμε. Χρησιμοποιείστε ένα φακό με κόκκινο φως (μπορείτε να προσθέστε μια κόκκινη ζελατίνα μπροστά), για να κάνετε την καταγραφή σας. Το λευκό φως εμποδίζει την προσαρμογή σας στο σκοτάδι.
4. Να καταγράψετε τις μετρήσεις σας στο φυλλάδιο παρατήρησης. Μπορείτε να κάνετε πολλαπλές καταγραφές από διαφορετικές περιοχές (μικρότερη απόσταση παρατήρησης 1 χιλιόμετρο από την προηγούμενη)
5. Να καταθέσετε τις μετρήσεις σας στην ιστοσελίδα: http://www.globeatnight.org/webapp/
6. Να συγκρίνετε τις μετρήσεις σας με τους χιλιάδες άλλους παρατηρητές σε ολόκληρο τον κόσμο.

www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου