Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

1990-2010: 20 Χρόνια Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble


Ένα "απόκρυφο βουνό" αποκαλύπτει ένα αστρικό φυτώριο

Η απόκοσμη φωτογραφία για τα 20 χρόνια λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα φαντασίας.
Απαθανατίζει την χαοτική δραστηριότητα σε μια στήλη αερίων και σκόνης, ύψους τριών ετών φωτός, η οποία διαλύεται από την επίδραση της ακτινοβολίας γειτονικών άστρων. Και στο εσωτερικό της επικρατεί έντονη δραστηριότητα, καθώς νέα άστρα γεννιούνται και εκτοξεύουν πίδακες αερίων σε αντίθετες κατευθύνσεις.
Οι πίδακες, γνωστοί ως ΗΗ 901 και ΗΗ902, είναι τα σημάδια της αστρογένεσης και προκαλούνται από τους στροβιλιζόμενους δίσκους αερίων που εναποθέτουν υλικά στην επιφάνεια των νέων άστρων.
Το σκηνικό είναι στημένο 7,500 έτη φωτός μακριά, στον νότιο αστερισμό της Τρόπιδος και η εικόνα χρειάστηκε 22 ώρες συνολικής έκθεσης μέσω διαφορετικών φίλτρων για να δημιουργηθεί.

© NASA, ESA, M. Livio and the Hubble 20th Anniversary Team (STScI)


Η εικόνα παρουσιάστηκε στο κοινό της πόλης για πρώτη φορά κατά την διάρκεια του αστροπάρτυ του Ομίλου, το Σάββατου 24 Απριλίου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με το ESO (European South Observatory) και την ESA (European Space Agency) η οποία λειτουργεί σε συνεργασία με την NASA το διαστημικό τηλεσκόπιο.
Μαζί με τον ΟΦΑ επιλέχθηκαν 99 ακόμη αστρονομικοί οργανισμοί, φορείς και σύλλογοι σε όλοι την Ευρώπη για να φιλοξενούν στους χώρους τους την ιστορική αυτή φωτογραφία.
Η εικόνα θα βρίσκεται μόνιμα σε έκθεση στα γραφεία του Ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου