Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

1990-2010: 20 Χρόνια Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble



Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble περιφέρεται γύρω από την Γη σε υψόμετρο 569 χιλιομέτρων και η κάθε τροχιά του διαρκεί 97 λεπτά.
Η κλίση της είναι 28,5 μοίρες σε σχέση με τον Ισημερινό και κατά την διάρκεια της βρίσκεται στην σκιά της Γης από 28 έως 36 λεπτά.
Το τηλεσκόπιο βρίσκεται έξω από την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, η οποία έχει αρνητικές επιδράσεις στις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Το τηλεσκόπιο είναι κατοπτρικό τύπου Ritchey-Chretien Cassegrain, όπου το φως ανακλάται στο διαμέτρου 2.4 μέτρων και βάρους 826 κιλών πρωτεύον κάτοπτρο, κατόπιν ανακλάται στο διαμέτρου 30 εκατοστών δευτερεύον κάτοπτρο και στην συνέχεια εισέρχεται, μέσω ενός διάκενου στο πρωτεύον, στο τμήμα του τηλεσκοπίου όπου βρίσκονται τα επιστημονικά του όργανα, πίσω από το κυρίως κάτοπτρο.

Μετά την εκτόξευσή του ανακαλύφθηκε σφάλμα στο πρωτεύον κάτοπτρο (περίπου 1/50 του πάχους ενός χαρτιού) το οποίο επιδιορθώθηκε κατά την πρώτη αποστολή συντήρησης


O Όμιλος Φίλων Αστρονομίας επιλέχθηκε, μαζί με άλλους 99 αστρονομικούς συλλόγους και ιδρύματα της Ευρώπης, να φιλοξενήσει την επετειακή εικόνα για τα 20 χρόνια του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble.
Τα αποκαλυπτήρια της θα γίνουν σε ειδική τελετή στα γραφεία του Ομίλου.
Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου