Τρίτη 20 Απριλίου 2010

1990-2010: 20 Χρόνια Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble

Πως δημιουργούνται οι έγχρωμες εικόνες από το Hubble.

Η δημιουργία μιας έγχρωμης εικόνας από το διαστημικό τηλεσκόπιο δεν είναι μιά απλή υπόθεση. Οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες του τηλεσκοπίου δεν αντιλαμβάνονται το χρώμα, αντιλαμβάνονται μόνο την ένταση του φωτός σε διαβαθμίσεις του γκρί από λευκό έως μαύρο. Η τελική έγχρωμη εικόνα είναι ένας συνδυασμός πολλών μονοχρωματικών και μέσω διαφορετικών φίλτρων εκθέσεων.
Το κάθε φίλτρο επιτρέπει ακτινοβολία πολύ συγκεκριμένης συχνότητας να αποτυπωθεί στους αισθητήρες καταγράφοντας τις πληροφορίες που αντιστοιχούνσε αυτήν την συχνότητα. Κατόπιν κάθε μονοχρωματική εικόνα χρωματίζεται διαφορετικά και όλες μαζί συνδυάζονται σε μια τελική έγχρωμη φωτογραφία. Τα χρώματα της τελικής εικόνας δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά χρώματα του αντικειμένου (λέγονται και ψευδοχρώματα), αλλά ενισχύουν τις λεπτομέρειες του και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά του μιας και περιλαμβάνουν πληροφορίες από το υπεριώδες και το υπέρυθρο τμήμα του φάσματος και όχι μόνο από το ορατό.

Η δημιουργία της εικόνας του γαλαξία NGC 1512:

1) Οι μονοχρωματικές εικόνες από τις διαφορετικές κάμερες του Hubble, που αντιστοιχούν σε διαφορετικό μέρος του φάσματος:


2) Ο χρωματισμός των εικόνων ανάλογα με την θέση τους στο φάσμα:


3) Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω και η τελική εικόνα του γαλαξία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου