Στην ιστορία της Αστρονομίας, δυο φαινόμενα παρατηρήθηκαν σε παγκόσμια κλίμακα και βοήθησαν στην μέτρηση του Ηλιακού Συστήματος: Τα ζεύγη διαβάσεων της Αφροδίτης το 1761/1769 και το 1874/1882 και οι αντιθέσεις του αστεροειδή Έρωτα το 1901 και το 1931.
Συμπτωματικά και τα δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα επαναλαμβάνονται φέτος και προσφέρουν την ευκαιρία για την συμμετοχή των ερασιτεχνών αστρονόμων.
Το 2012 θα είμαστε σε θέση να μετρήσουμε την απόσταση Γης - Ηλίου μετρώντας την παράλλαξη του Έρωτα αλλά και παρατηρώντας την διάβαση της Αφροδίτης. Όπως οι διαβάσεις της Αφροδίτης έτσι και οι ευνοϊκές αντιθέσεις του Έρωτα είναι σπάνιες: μόνο κάθε 37 με 44 χρόνια ο αστεροειδής πλησιάζει αρκετά κοντά στην Γη έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε ακριβείς μετρήσεις παράλλαξης
Όταν ο αστεροειδής φωτογραφηθεί ταυτόχρονα από δύο τοποθεσίες στην Γη με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, η θέση του σε σχέση με τα άστρα του υποβάθρου θα είναι ελαφρώς διαφορετική στις δύο εικόνες λόγω της παράλλαξης. Εάν υπολογιστεί το μέγεθος της παράλλαξης καθώς και η απόσταση των δύο παρατηρητών, χρησιμοποιώντας απλή τριγωνομετρία μπορούμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την απόσταση του αστεροειδή από την Γη.
Το διεθνές project θα διαρκέσει από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου. Οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν τον αστεροειδή (με τηλεσκόπιο ή τηλεφακό) στις 01.00 το βράδυ (για την Ελλάδα), θα χρησιμοποιήσουν ελεύθερο online λογισμικό αστρομετρίας για την μέτρηση της θέσης του αστεροειδή και θα υποβάλλουν τα δεδομένα στην σχετική ιστοσελίδα. Από τα δεδομένα όλων των παρατηρητών θα προσδιοριστεί η απόσταση του αστεροειδή.
Στην ιστοσελίδα http://transitofvenus.nl/wp/getting-involved/eros-and-the-solar-parallax/ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και χάρτες για τον εντοπισμό του αστεροειδή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου