Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Ο σκονισμένος κοκκινωπός πυρήνας του νεφελώματος Omega





4 Ιανουαρίου 2012
Μια νέα εικόνα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του ESO παρουσιάζει τα γεμάτα σκόνη, κοκκινωπά μέρη που βρίσκονται στο κέντρο του γνωστού νεφελώματος και αποκαλύπτει με απίστευτη λεπτομέρεια το κοσμικό τοπίο νεφών αερίου, σκόνης και νεογέννητων άστρων.

Τα γεμάτα χρώμα αέρια και η σκοτεινή σκόνη στο νεφέλωμα, αποτελούν τα υλικά της δημιουργίας της επόμενης γενιάς άστρων. Αυτό το τμήμα του νεφελώματος φωτίζεται από τα λαμπρά άσπρο-μπλέ νέα άστρα και τα νέφη σκόνης απεικονίζονται σαν σκιές στο φωτεινό υπόβαθρο. Το κυρίαρχο κοκκινωπό χρώμα οφείλεται στο υδρογόνο το οποίο ιονίζεται από την δυνατή υπεριώδη ακτινοβολία των νέων άστρων και εκπέμπει φως σε αυτό το μήκος κύματος.

Το νεφέλωμα βρίσκεται σε απόσταση 6500 ετών φωτός στον αστερισμό του Τοξότη και είναι δημοφιλής στόχος των ερασιτεχνών αστρονόμων. Είναι το 17ο αντικείμενο στον κατάλογο Messier (Μ17) και είναι ένα από τα νεώτερα και πιο ενεργά φυτώρια νέων άστρων στον Γαλαξία μας. Εκτός από το δημοφιλές όνομα Μ17, το βρίσκουμε και σαν NGC 6618, ενώ έχει ονομαστεί και Νεφέλωμα του Κύκνου, Νεφέλωμα Πέταλο αλλά και Νεφέλωμα Αστακού.

Η εικόνα λήφθηκε από το τηλεσκόπιο Antu, ένα από τα τέσσερα που απαρτίζουν το VLT, με την βοήθεια του οργάνου FORS (FOcal Reducer and Spectrograph) και αποτελεί την καθαρότερη εικόνα του νεφελώματος που πάρθηκε μέχρι τώρα από επίγεια τηλεσκόπια. Αποτελεί δε μέρος του προγράμματος Cosmic Gems του ESO.


Ζουμ στο νεφέλωμα Μ17:


Loading player...
Credit: ESO/INAF-VST/OmegaCAM/Nick Risinger(skysurvey.org/Digitized Sky Survey 2,
Acknowledgement: OmegaCen/Astro-WISE/Kapteyn Institute, Music: John Dyson (from the album Moonwind)
ESO / ΟΦΑ

www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου