Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Η Γη υποδέχεται την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων χρόνων


Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε χθες στην επιφάνεια του Ήλιου είχε ως αποτέλεσμα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια να εκτοξευτούν με ταχύτητα που φτάνει τα 1.400 km/s προς τη Γη, όπου και έφτασαν σήμερα. Μία έκρηξη τέτοιου μεγέθους αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία δορυφόρων και για το λόγο αυτό η ΕSA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες παρακολουθούν την εξέλιξή της.

Την βίαιη εκτόξευση μάζας από τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Ήλιου - του στέμματος του - προς το μεσοπλανητικό χώρο, οι επιστήμονες ονομάζουν στεμματική εκροή μάζας. Συνδέεται συχνά με ηλιακές εκλάμψεις και ανιχνεύεται από διαστημικά παρατηρητήρια όπως το SOHO, μία αποστολή της ΕSA σε συνεργασία με τη NASA, και την αποστολή της ΝΑSA Stereo.

Μία στεμματική εκροή μάζας μπορεί να κατευθύνεται προς οπουδήποτε στο Ηλιακό Σύστημα, επομένως και προς τη Γη όπου προκαλεί γεωμαγνητικές καταιγίδες δύο μέχρι έξι ημέρες μετά την απομάκρυνσή της από τον Ήλιο.

Η ηλιακή έκλαμψη, η οποία παρατηρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, στις 5.59 ώρα Ελλάδος, ήταν η πηγή της ταχύτερης ροής ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων που έχει παρατηρηθεί από το 2005.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα στη Γη είναι, ωστόσο, μικρής έντασης και δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις επίγειες υποδομές, όπως τα δίκτυα τηλεφωνίας. Αντίθετα, οι επιστήμονες και κάτοικοι σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη περιμένουν να παρατηρήσουν απόψε το εντυπωσιακό φαινόμενο του βόρειου σέλας.

Παρόλο που η ηλιακή έκλαμψη ήταν σχετικά ισχυρή και η ροή ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων από τον Ήλιο η ταχύτερη των τελευταίων επτά χρόνων, δεν αναμένεται να γίνει ορατή η επίδραση της ηλιακής καταιγίδας στην επιφάνεια της Γης.

ESA Ελλάδα


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου