Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Ένας χριστουγεννιάτικος κομήτης


Μετά την πρόσφατη αναμέτρηση του με τον Ήλιο, ο κομήτης C/2011 W3 (Lovejoy) εμφανίζεται σε όλο το μεγαλείο του στον ουρανό του νοτίου (δυστυχώς) ημισφαιρίου. Αστρονόμοι του ESO απαθανάτισαν τον λαμπρό κομήτη στον σκοτεινό ουρανό του Αστεροσκοπείου Paranal στην Χιλή. Εκτός από τις φωτογραφίες δημιούργησαν και ένα time-lapse βίντεο με την ανατολή του κομήτη πάνω από τον ορίζοντα.

“Το τελευταίο πρωινό της βάρδιας μου προσπάθησα να καταγράψω τον κομήτη πριν την ανατολή του Ήλιου” δηλώνει ο αστρονόμος Gabriel Brammer. “Η ουρά του ήταν εμφανής με γυμνό μάτι και ο συνδυασμός της Σελήνης, του κομήτη, του Γαλαξία μας και του καθοδηγητικού laser του αστεροσκοπείου ήταν εξίσου εντυπωσιακός στο μάτι όσο φαίνεται και στην μεγάλης έκθεσης φωτογραφία”

Ο εντυπωσιακός κομήτης φωτογραφήθηκε και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την διάρκεια νυκτερινής φωτογράφισης κεραυνών.

Ο κομήτης C/2011 W3 (Lovejoy) ανακαλύφθηκε στις 27 Νοεμβρίου από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy και ανήκει στην οικογένεια κομητών Kreutz, οι οποίοι είναι υπολείμματα ενός μεγάλου κομήτη ο οποίος διασπάστηκε τον 12ο αιώνα και ακολουθούν την τροχιά του που τους φέρνει πολύ κοντά στον Ήλιο.

Την περασμένη εβδομάδα ο κομήτης πλησίασε τον Ήλιο σε απόσταση 140.000 χιλιομέτρων και οι αστρονόμοι πίστευαν ότι δεν θα τον ξαναβλέπαμε καθώς θα διασπόταν και θα εξατμιζόταν από τον Ήλιο. Όμως επέζησε και είναι ορατός την αυγή μόνο από το νότιο ημισφαίριο. Ο κομήτης θα συνεχίσει την πορεία του και υπολογίζεται να ξαναγυρίσει σε 314 χρόνια






ESO/ΟΦΑ


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου