Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Αστρονόμοι εντόπισαν το πιο γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο


Αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο VLT εντόπισαν το πιο γρήγορα περιστρεφόμενο άστρο. Βρίσκεται σε απόσταση 160.000 ετών φωτός στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου και εικάζεται ότι ήταν μέρος ενός διπλού συστήματος από το οποίο εκτινάχτηκε όταν καταστράφηκε ο συνοδός του. 

Η ομάδα των αστρονόμων χρησιμοποίησαν το VLT (Very Large Telescope) του ESO στο Αστεροσκοπείο Paranal στην Χιλή για να διεξάγουν μια έρευνα λαμπρών άστρων με μεγάλη μάζα στο νεφέλωμα Ταραντούλα στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.

Ανάμεσα στα πολλά φωτεινά άστρα η ομάδα εντόπισε και το VFTS 102 το οποίο περιστρέφεται με ταχύτητα άνω των δύο εκατομμυρίων χιλιομέτρων ανά ώρα, περισσότερες από τριακόσιες φορές η ταχύτητα περιστροφής του Ήλιου και πολύ κοντά στο σημείο της διάρρηξης λόγω φυγόκεντρων δυνάμεων.

Η ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι το άστρο, με μάζα 25 φορές και λαμπρότητα 100.000 φορές πιο πολύ από τον Ήλιο κινείται με σημαντικά διαφορετική ταχύτητα από τα γειτονικά άστρα.

“Η αξιοσημείωτη ταχύτητα περιστροφής και η ασυνήθιστη κίνηση του σε σχέση με τα γειτονικά άστρα μας έκανε να αναρωτηθούμε για το παρελθόν του” εξηγεί ο αστρονόμος Philip Dufton.

Η διαφορά στην κίνηση του άστρου μπορεί να υποδηλώνει ότι το VFTS 102 είναι ένα άστρο φυγάς, ένα άστρο δηλαδή που εκτινάχτηκε από ένα διπλό αστρικό σύστημα όταν ο συνοδός αστέρας καταστράφηκε ως υπερκαινοφανής. Την ιδέα ενισχύει η παρουσία ενός πάλσαρ και ενός υπολείμματος υπερκαινοφανούς στην περιοχή.

Το άστρο πιθανόν άρχισε την ζωή του σαν μέρος του διπλού συστήματος. Εάν τα δύο άστρα ήταν αρκετά κοντά τότε αέρια από τον συνοδό του μεταφέρθηκαν σε αυτό και σταδιακά επιταχύνθηκε η ταχύτητα περιστροφής του. Μετά από περίπου δέκα εκατομμύρια χρόνια ο συνοδός καταστράφηκε με μια έκρηξη υπερκαινοφανούς αφήνοντας στην θέση του ένα πάλσαρ. Έτσι εξηγούνται η μεγάλη ταχύτητα περιστροφής, το υπόλειμμα υπερκαινοφανούς στην περιοχή, η μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με τα γειτονικά άστρα και το πάλσαρ που βρέθηκε.

Αν και οι αστρονόμοι δεν είναι απόλυτα σίγουροι για το σενάριο, ο Dufton καταλήγει: ”Είναι μια συναρπαστική ιστορία καθώς εξηγεί όλα τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που παρατηρήσαμε. Το άστρο μας δείχνει τις απροσδόκητες πλευρές της σύντομης αλλά δραματικής ζωής των βαρύτερων άστρων”


ESO / ΟΦΑ


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου