Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

To Curiosity ξεκίνησε το ταξίδι του για τον Άρη


Ξεκίνησε στις 26 Νοεμβρίου το ιστορικό ταξίδι της αποστολής της NASA, Mars Science Laboratory, με προορισμό τον πλανήτη Άρη και πολύτιμο φορτίο το ρόβερ Curiosity.

“Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με την αποστολή του πιο εξελιγμένου επιστημονικού εργαστηρίου στον Άρη", δηλώνει ο διευθυντής της NASA, Charles Bolden. "Η αποστολή MSL όχι μόνο θα μας αποκαλύψει κρίσιμες λεπτομέρειες για τον Άρη αλλά θα μας βοηθήσει να μελετήσουμε τις δυνατότητες μιας επανδρωμένης αποστολής στον κόκκινο πλανήτη και σε άλλους προορισμούς.”

Πρωτοποριακές τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν κατά την προσεδάφιση, όπου ένας εναέριος γερανός θα αφήσει μαλακά το μεγέθους μικρού αυτοκινήτου ρόβερ, στους πρόποδες ενός βουνού στο εσωτερικό του κρατήρα Gale τον Αύγουστο του 2012.

Στην διάρκεια των δύο χρόνων της αποστολής του, το κινητό εργαστήριο θα ερευνήσει εάν υπήρξαν στην περιοχή προϋποθέσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής καθώς και τα απαραίτητα χημικά συστατικά για την ύπαρξη ζωής.

Ο πύραυλος φορέας Atlas V αρχικά τοποθέτησε το σκάφος σε γήινη τροχιά και κατόπιν, με την βοήθεια του κινητήρα του δευτέρου ορόφου, ξεκίνησε το ταξίδι προς τον Άρη μήκους 567 εκατομμυρίων χιλιομέτρων

“Η πρώτη διόρθωση τροχιάς θα γίνει περίπου σε δύο εβδομάδες, θ’ ακολουθήσουν έλεγχοι των οργάνων και ετοιμασίες για την προσεδάφιση και τις εργασίες εδάφους”, δήλωσε ο διευθυντής της αποστολής Peter Theisinger.

Οι φιλόδοξοι επιστημονικοί στόχοι του Curiosity είναι μερικές από τις πολλές διαφορές της αποστολής σε σχέση με τα προηγούμενα ρόβερ. Θα χρησιμοποιηθεί τρυπάνι στην άκρη του βραχίονα για την συλλογή σκόνης και δειγμάτων βράχου τα οποία θα μεταφέρονται στο εσωτερικό του ρόβερ για λεπτομερή ανάλυση.

Το Curiosity διαθέτει 10 επιστημονικά όργανα με 15πλάσιο βάρος από τις προηγούμενες αποστολές Spirit και Opportunity. Μερικά από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στον Άρη, όπως το λέιζερ, το οποίο θα ανιχνεύει από απόσταση την σύνθεση των πετρωμάτων και το όργανο ακτίνων Χ το οποίο θα αναγνωρίζει την σύνθεση της σκόνης πετρωμάτων.


Για την υποστήριξη και μεταφορά ενός τόσο μεγάλου φορτίου, το Curiosity είναι διπλάσιο σε μήκος και πενταπλάσιο σε βάρος από τα Spirit και Opportunity. Λόγω του μεγάλου βάρους δεν θα χρησιμοποιηθούν αερόσακοι κατά την προσεδάφιση. Ένα μέρος του σκάφους Mars Science Laboratory θα λειτουργήσει σαν γερανός, όπου με την βοήθεια ανασχετικών πυραύλων και συστήματος με τροχαλίες θα ακουμπήσει μαλακά το ρόβερ στην επιφάνεια.

Η περιοχή προσεδάφισης αποτελείται από στρώματα ιζημάτων στην βάση του βουνού τα οποία υποδηλώνουν παλαιότερη ροή νερού. Το ρόβερ θα εξερευνά περίπου 200 μέτρα κάθε ημέρα αναζητώντας μυστικά από το παρελθόν του κόκκινου πλανήτη.

Η πηγή ενέργειας του Curiosity δεν θα είναι ο Ήλιος όπως στα προηγούμενα ρόβερ αλλά μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια πλουτωνίου η οποία θα του επιτρέπει να λειτουργεί και κατά τον αρειανό χειμώνα. Έτσι η αποστολή θα διαρκέσει όσο και η γεννήτρια, περίπου δύο χρόνια

Η ιστοσελίδα της αποστολής: http://marsprogram.jpl.nasa.gov/msl/

Πηγή: JPL News


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου