Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ROSAT: Ένας ακόμη δορυφόρος πέφτει στη Γη


Μετά την επανείσοδο και καταστροφή στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου UARS, ένας ακόμη δορυφόρος βρίσκεται σε τροχιά επανεισόδου στην ατμόσφαιρα της γης. Ο γερμανικός δορυφόρος ROSAT (ROentgen SATellite) βρισκόταν σε τροχιά από τις 1 Ιουνίου 1990 και αποτελούσε ένα διαστημικό τηλεσκόπιο το οποίο παρατηρούσε στο φάσμα των ακτίνων Χ. Αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένος να λειτουργήσει μόνο 18 μήνες, η επιχειρησιακή ζωή του διήρκεσε 8 χρόνια έως τις 12 Φεβρουαρίου 1999 οπότε και τέθηκε εκτός λειτουργίας. 

Η τροχιά του κυμαινόταν από 565 έως 585 χιλιόμετρα ενώ μετά τον τερματισμό της λειτουργίας του έχανε σταδιακά ύψος λόγω της μη ύπαρξης προωθητικού συστήματος. Τον Ιούνιο του 2011 είχε φτάσει σε υψόμετρο 327 χιλιομέτρων και η επανείσοδος του, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, υπολογίζεται να συμβεί την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στις 04.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας (συν ή πλην 14 ώρες) με το κεντρικό σημείο πτώσης να τοποθετείται στον νότιο Ατλαντικό. Ασφαλής πρόβλεψη του σημείου μπορεί να γίνει μόνο μια ή δύο ώρες πριν την επανείσοδο.

Καθώς θα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα θα διαλυθεί σε πολλά μικρά κομμάτια τα οποία θα καούν στον αέρα. Ωστόσο υπολογίζεται να επιζήσουν της επανεισόδου περίπου 30 κομμάτια τα οποία θα καταπέσουν στο έδαφος ή στη θάλασσα. Το μεγαλύτερο από αυτά θα είναι το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, βάρους 1.7 τόνων και το οποίο δεν είναι σίγουρο ότι θα διαλυθεί, καθώς λόγω κατασκευής, είναι πολύ ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

Η επιφάνεια της Γης που μπορεί να αποτελέσει στόχο του δορυφόρου κυμαίνεται από 53 μοίρες νότιο πλάτος έως 53 μοίρες βόρειο πλάτος ενώ το σημείο πτώσης θα έχει έκταση 80 χιλιομέτρων


Πηγή: DLR


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου