Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2011

Γιώργος Γραμματικάκης: Συνομιλίες με το φως

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, 21:00 (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2)


Οι Συνομιλίες με το φως είναι η αφήγηση της ιστορίας του Σύμπαντος και της ζωής με ποιητική γλώσσα, αλλά και σύμφωνα με τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης. Στην αφήγηση παρεμβάλλονται μουσικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί, ενώ ένα ποίημα που ερμηνεύεται θεατρικά αναφέρεται στην ανθρώπινη παρουσία στον πλανήτη.Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στα «Υακίνθεια» της Κρήτης (2007). 

Ακολούθησε ο «Ιανός» της Αθήνας σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, ενώ αργότερα εκδόθηκαν σε βιβλίο που ως ένθετο περιείχε και το DVD της εκδήλωσης. Μεσολάβησαν άλλοι ενδιάμεσοι σταθμοί και τέλος, με διαφορετική και ασφαλώς πιο ολοκληρωμένη μορφή, οι Συνομιλίες με το φως παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 5 Φεβρουαρίου 2011 (αίθουσα Δ. Μητρόπουλος). Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης, τα εισιτήρια είχαν ήδη εξαντληθεί.


Γιώργος Γραμματικάκης Αφήγηση
Γιώτης Κιουρτσόγλου Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί
David Lynch Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί
Οδυσσέας Γραμματικάκης Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί
Αμαλία Καβάλη Θεατρική ερμηνεία
Κατερίνα Ευαγγελάκου Σκηνοθετική επιμέλεια
Ελευθερία Ντεκώ Φωτισμοί
Γιώργος Αργυροηλιόπουλος Βίντεο
Λίλα Σωτηρίου Συμβολή στα οπτικοακουστικά
James Lane Συμβολή στα οπτικοακουστικά
Γιώργος Χατζής Συμβολή στα οπτικοακουστικά
Γιάννης Ρούσσος Τεχνικός Υπεύθυνος
Μαρία Νομικού Διεύθυνση Παραγωγής

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (μαθητικά-φοιτητικά), 15€

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ: ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΩΔΕΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011, 11:00 - 13:00 (ΦΟΥΑΓΙΕ M2)

Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του εκπληκτικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τραγούδια και μουσική που συνδέονται με τα άστρα και τέλος ζωντανή παρατήρηση του Ηλίου και των χρωμάτων του.Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων βρέθηκε τυχαίως, το 1900 μ. Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα, από Συμιακούςς σφουγγαράδες, που είχαν αγκυροβολήσει εκεί, λόγω κακοκαιρίας. 

Από νομίσματα (της Περγάμου), το ναυάγιο χρονολογείται μεταξύ 85 και 67 π.Χ. Από γραφολογικές μελέτες υπολογίστηκε ότι ο Μηχανισμός είχε κατασκευαστεί, πιο νωρίς, το 150 έως 100 π.Χ.Οι διαστάσεις του ήταν περίπου 30×20×10 cm – λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό Laptop – και περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν εκλείψεις (ηλιακές ή σεληνιακές). 

Είχε μια διπλή κυκλική κλίμακα έμπροσθεν και δύο ελικοειδείς κλίμακες όπισθεν. Ο χειριστής μπορούσε να επιλέξει (στην εμπρόσθια κυκλική κλίμακα) μια οποιαδήποτε ημερομηνία χρησιμοποιώντας ένα στρόφαλο (μανιβέλα). Ο στρόφαλος εμπλέκονταν συγχρόνως, με μία σειρά συνεργαζομένων γραναζιών, που κινούσαν διάφορους δείκτες, οι οποίοι έδειχναν τα αστρονομικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν παραπάνω, πάνω στις υπόλοιπες κλίμακες του οργάνου. Περιείχε επίσης ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. 

Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3000 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. 

Για το λόγο αυτό ο αστρονομικός αυτός μηχανισμός καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.

Η παγκοσμίως πλέον πιστή και σε πραγματικές διαστάσεις ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία κατασκευάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα εκτίθεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Λίγα λόγια για τις Ωδές Άστρων
Στις Ωδές Άστρων παρουσιάζεται μια συλλογή γνωστών τραγουδιών, εμπνευσμένη από τη μαγεία του έναστρου ουρανού. Ο ποιητικός λόγος των στίχων πλέκεται με τις μουσικές νότες και αποτυπώνουν την ομορφιά του νυχτερινού ουρανού. 
Ο ήλιος, η σελήνη, οι πλανήτες, οι αστέρες και οι γαλαξίες του ουρανού γεμίζουν τους στίχους και τη μελωδία των τραγουδιών. Η τέχνη μας ανυψώνει για να φτάσουμε πιο κοντά στ’ αστέρια. Αρκεί να αφεθούμε στη μαγεία της.
Την παράσταση συνοδεύει προβολή με αστρονομικές φωτογραφίες.

Λίγα λόγια για τις Ηλιαχτίδες στο Μέγαρο
Ο Ήλιος συνεχώς κινείται στον ουρανό: ανατέλλει, μεσουρανεί και δύει. Παρόλ’ αυτά, με τη χρήση ενός ηλιακού οργάνου, του ηλιοστάτη, είναι δυνατή η αδιάλειπτη παρακολούθηση του Ήλιου και η αποστολή μιας ηλιακής δέσμης σε μία σταθερή διεύθυνση, π.χ. σε ένα δωμάτιο. 

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να παρατηρηθεί σε μεγέθυνση το ηλιακό είδωλο, το φάσμα του Ήλιου και πολλά ηλιακά φαινόμενα, σε μια οθόνη, χωρίς ο παρατηρητής να είναι εκτεθειμένος στον Ήλιο. Για την παρατήρηση του φάσματος του ηλιακού φωτός, δηλαδή την ανάλυση του στα χρώματα από τα οποία απαρτίζεται, θα χρησιμοποιηθεί ένας φασματογράφος.

Στο Μέγαρο θα παρατηρήσουμε (σε προβολή πάνω σε μία οθόνη) τον Ήλιο, που την εποχή αυτή βρίσκεται σε έξαρση και αναμένεται να έχει ηλιακές κηλίδες, προεξοχές και πιθανώς εκρήξεις (που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρά του). Επίσης θα δείξουμε πώς από το φάσμα του μπορούμε να εντοπίσουμε τα χημικά στοιχεία της ατμόσφαιράς του.

Συμμετέχουν: Γιάννης Σειραδάκης, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού, Σάκης Κοντονικόλας, Αριστείδης Βούλγαρης

Η είσοδος στις Παράλληλες δράσεις γίνεται με επίδειξη του εισιτηρίου της κύριας εκδήλωσης.www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου