Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η πρώτη φωτογραφία του Ερμή από τροχιά

Η πρώτη ιστορική φωτογραφία της επιφάνειας του Ερμή από τροχιά είναι γεγονός. Το MESSENGER ξεκίνησε την απεικόνιση της επιφάνειας του μικρότερου πλανήτη και σε διάστημα έξι ωρών τράβηξε 363 φωτογραφίες και τις έστειλε πίσω στη Γη, όπου θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη τύπου της NASA στις 30 Μαρτίου.


Στην φωτογραφία φαίνεται ο κρατήρας Debussy, ο οποίος διαθέτει ανοιχτόχρωμο ακτινικό σύστημα συντριμμάτων το οποίο εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα. Ο κρατήρας έχει διάμετρο 85 χιλιόμετρα και είναι ορατός από την Γη στο φάσμα των ραδιοκυμάτων. Ο μικρότερος κρατήρας με τις σκοτεινές ακτίνες αριστερά, είναι ο Matabei διαμέτρου 24 χιλιομέτρων. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται η περιοχή κοντά στον νότιο πόλο του πλανήτη, η οποία φωτογραφίζεται για πρώτη φορά από σκάφος.
Οι ανοιχτόχρωμες ακτίνες οφείλονται στην εκσκαφή του υπεδάφους κατά την πρόσκρουση του αστεροειδούς που δημιούργησε τον κρατήρα και υποδηλώνουν την νεότερη ηλικία του πετρώματος του υπεδάφους σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη. Οι σκουρόχρωμες ακτίνες είναι σπάνιες στον Ερμή και οφείλονται και αυτές σε εκσκαφή υλικού του υπεδάφους, την προέλευση του οποίου θα εξετάσει το MESSENGER κατά την διάρκεια της αποστολής του.
Τις επόμενες ημέρες το σκάφος θα συνεχίσει την φωτογράφιση του πλανήτη σε αρχικό στάδιο και στις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει το επιστημονικό μέρος της αποστολής όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν περισσότερες από 75.000 εικόνες από το όργανο MDIS (Mercury Dual Imaging System)

Η συνέντευξη τύπου της NASA θα μεταδοθεί ζωντανά στις 21.00 ώρα Ελλάδος στην διεύθυνση:
http://www.nasa.gov/news/media/newsaudio/index.html

www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου