Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Παρατηρήστε τον Ερμή στο ηλιοβασίλεμα



Η καλύτερη περίοδος για την παρατήρηση του πλανήτη Ερμή ξεκινάει στις 14 Μαρτίου, τον οποίο μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε (με την βοήθεια του Δία) δυτικά, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.
 
Στις 15 Μαρτίου ο μικρός πλανήτης βρίσκεται μόλις 2 μοίρες δυτικά του Δία, ενώ μέχρι τις 19 η απόσταση μεγαλώνει στις 5,5 μοίρες. Στις 23 Μαρτίου ο Ερμής θα βρίσκεται στην μέγιστη ανατολική αποχή του από τον Ήλιο και έπειτα θα αρχίσει σιγά σιγά να τον πλησιάζει πάλι ολοκληρώνοντας την τροχιά του η οποία διαρκεί 88 ημέρες.
 
Στις 18 Μαρτίου το διαστημικό σκάφος της NASA, MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging), το οποίο εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο του 2004, θα γίνει το πρώτο σκάφος που θα μπεί σε τροχιά γύρω από τον Ερμή και θα τον εξετάσει λεπτομερώς.
Κανένα σκάφος δεν προσέγγισε τον Ερμή από την εποχή του Mariner 10 το 1974, το οποίο φωτογράφησε μερικώς την επιφάνεια του. Το MESSENGER θα μελετήσει την γεωλογική ιστορία, το μαγνητικό πεδίο και την σύνθεση της επιφανείας του και θα δώσει απαντήσεις σε ζητήματα όπως η ύπαρξη η όχι πάγων στους πόλους του πλανήτη, την ηλικία των ηφαιστειακών κρατήρων και την μεγάλη πυκνότητα του. Επίσης θα προσπαθήσει να ρίξει φως στην δημιουργία της ουράς κομήτη που παρατηρείται στον πλανήτη αλλά και στην υποψία ότι η διάμετρος του μειώνεται.
 


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου