Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed

 
41 χρόνια πριν, στις 20 Ιουλίου 1969 και ώρα Ελλάδας 22:18, αυτά τα λόγια ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην διαστημική εξερεύνηση. Οι πρώτοι άνθρωποι προσεδαφίστηκαν στην Σελήνη, περπάτησαν επάνω της και έκαναν πειράματα. 

Το ενδιαφέρον όμως για την Σελήνη εξανεμίστηκε γρήγορα, τόσο γρήγορα όσο αναπτύχθηκε και η απαραίτητη τεχνολογία που μας οδήγησε εκεί. Μόλις επιτεύχθηκε ο στόχος της πρωτοκαθεδρίας στο διάστημα εν μέσω ψυχρού πολέμου, και αποκαταστάθηκε το γόητρο των ΗΠΑ, το όνειρο της εξερεύνησης έδωσε την θέση του στην κούρσα των εξοπλισμών. Άλλωστε μεγάλο μέρος των επιτευγμάτων στο διάστημα οφείλονται σε αυτήν την κούρσα. 

Υπήρξαν πολλοί που αμφισβήτησαν και αμφισβητούν ακόμη την προσσελήνωση ισχυριζόμενοι ότι όλα ήταν στημένα σε ένα γιγαντιαίο σκηνικό στην έρημο της Νεβάδα. Πέρα από το γεγονός ότι πρώτοι απ' όλους, οι Σοβιετικοί ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν στενά την πορεία των αποστολών και θα είχαν κάθε λόγο να αμφισβητήσουν την προσσελήνωση, οι αδιάψευστες εικόνες από την περιοχή προσεδάφισης σβήνουν κάθε αμφιβολία. 

Στην εικόνα από το LRO διακρίνεται ο Αετός, δύο πειράματα, το Lunar Ranging Retro Reflector (LRRR) ( ο γνωστός ανακλαστήρας που χρησιμοποιείται για τον ακριβή προσδιορισμό της απόστασης της Σελήνης) και το Passive Seismic Experiment (PSE) (σεισμογράφος που κατέγραφε πτώσεις μετεωριτών, σεισμούς αλλά και εσκεμμένες πτώσεις πυραύλων φορέων). Το βέλος χωρίς επεξήγηση δείχνει τα ίχνη του Νηλ Άρμστρονγκ προς τον κρατήρα Little West. Ορατά είναι επίσης τα ίχνη προς την τηλεοπτική κάμερα.

Εικόνα με υψηλότερη ανάλυση που περιλαμβάνει αυτή την περιοχή υπάρχει στο LROC image browser. Μπορείτε να εντοπίσετε το σημείο της φωτογραφίας???
 
www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου