Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ολική Ηλιακή Έκλειψη, 11 Ιουλίου 2010


 
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, η μοναδική ολική ηλιακή έκλειψη για το 2010 θα είναι ορατή από μια στενή λωρίδα της Γης και μόνο στο νότιο ημισφαίριό της.
Η διαδρομή της σκιάς της Σελήνης διασχίζει τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και τα μοναδικά σημεία που συναντάει γη, είναι το νησί Mangaia στο σύμπλεγμα των Νησιών Κουκ, και το Νησί του Πάσχα.
Η έκλειψη τελειώνει λίγο μετά την στιγμή που η σκιά φτάνει στην νότιο Χιλή και την Αργεντινή και η μέγιστη διάρκεια της είναι 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.
Για την παρατήρηση και φωτογράφηση του φαινομένου διοργανώθηκε αποστολή του ΑΠΘ στο Νησί του Πάσχα, με επικεφαλής τον κ. Σειραδάκη Γιάννη και σε συνεργασία με τον "κυνηγό εκλείψεων" Dr. Jay Pasachoff. Μαζί τους θα βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου, καθώς και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.
Η αποστολή του ΑΠΘ θα επικεντρωθεί σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στο στέμμα του Ήλιου και θα χρησιμοποιηθεί ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, κατασκευασμένο από τον κ. Βούλγαρη.
Δεύτερη ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Μουσσά Ξενοφώντα, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστας Εμμανουηλίδης, μέλος του ΟΦΑ, θα βρίσκεται στην Mangaia.
 
Η σελίδα της Nasa για την έκλειψη: eclipse.gsfc.nasa.gov
Η σελίδα της αποστολής H.E.L.I.O.S στην Mangaia: tse2010.weebly.com
 
Οι χρόνοι της έκλειψης σε ώρα Ελλάδας:
1η επαφή (αρχή έκλειψης):
21:15
2η επαφή:
21:18
Μέγιστη έκλειψη:
22:34
3η επαφή:
23:48
4η επαφή (τέλος έκλειψης):
23:51

Στην Mangaia το μέγιστο της έκλειψης είναι στις 21:21 ώρα Ελλάδας και η διάρκειά του είναι 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, ενώ στο Νησί του Πάσχα το μέγιστο είναι στις 23:11 και η διάρκεια του είναι 4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Ιστοσελίδες που θα μεταδώσουν ζωντανά εικόνες από την έκλειψη:
http://www.ustream.tv/channel/live-eclipse1/v3
http://www.exploratorium.edu/eclipse/2010/index.html

Πρόβλεψη για την κατάσταση του ηλιακού στέμματος κατά την διάρκεια της ολικότητας:


www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου