Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ένας Θύλακας Δημιουργίας Άστρων


Αυτή η νέα εικόνα δείχνει ένα αστρικό μαιευτήριο με το όνομα NGC 3324. Η εικόνα ελήφθη με τη κάμερα Wide Field Imager που είναι τοποθετημένη στο 2,2μ τηλεσκόπιο MPG/ESO στο παρατηρητήριο La Silla στη Χιλή. Η έντονη υπεριώδης ακτινοβολία, που προέρχεται από τα αρκετά σε αριθμό νεαρά θερμά άστρα του NGC 3324, κάνει το νέφος σκόνης να λάμπει με πλούσια χρώματα και έχει δημιουργήσει ένα κοίλωμα στο αέριο και τη σκόνη που τα περιβάλλουν.

To NGC 3324 είναι ορατό στο νότιο αστερισμό της Τροπίδος (η καρίνα του πλοίου Αργώ του Ιάσωνα) περίπου 7200 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Βρίσκεται στα βόρεια όρια του χαοτικού Νεφελώματος της Τροπίδος, το οποίο διαθέτει πληθώρα τέτοιων θυλάκων αστρικής δημιουργίας (eso0905). Η αφθονία αερίου και σκόνης στη περιοχή του NGC 3324 πυροδότησε τη διαδικασία δημιουργίας νέων άστρων, αρκετά εκατομμύρια χρόνια πριν, από την οποία προέκυψαν αρκετοί μεγάλοι και ιδιαίτερα θερμοί αστέρες, οι οποίοι κυριαρχούν σε αυτή τη νέα εικόνα.

Οι αστρικοί άνεμοι και η έντονη ακτινοβολία από αυτά τα νεαρά άστρα έχουν δημιουργήσει ένα κοίλωμα στο αέριο και τη σκόνη που τα περιβάλλουν. Αυτό γίνεται πιο εμφανές αν παρατηρήσει κανείς τη συμπαγή συγκέντρωση ύλης, σαν τείχος, στο κέντρο και δεξιά της εικόνας. Η υπεριώδης ακτινοβολία από τα θερμά νεαρά άστρα αποσπά ηλεκτρόνια από τα άτομα του υδρογόνου, τα οποία στη συνέχεια επαναδεσμεύονται, προκαλώντας την χαρακτηριστική κόκκινη-ιώδη λάμψη, καθώς τα ηλεκτρόνια μεταβαίνουν από μία ενεργειακή στοιβάδα σε άλλη, αποκαλύπτοντας το διάχυτο στη περιοχή αέριο. Άλλα χρώματα προέρχονται από διαφορετικά στοιχεία, όπως η πράσινο-κίτρινη απόχρωση των κεντρικών περιοχών, η οποία ξεχωρίζει, και η οποία προέρχεται από το διπλά ιονισμένο οξυγόνο.

Όπως και με τα σύννεφα στον ουρανό της Γης, οι παρατηρητές νεφελωμάτων μπορούν να ανακαλύψουν ομοιότητες με αντικείμενα ή πρόσωπα και σε αυτά τα κοσμικά νέφη. Ένα από τα προσωνύμια της περιοχής NGC 3324 είναι το Νεφέλωμα Γκαμπριέλα Μιστράλ, από τη Νομπελίστα Χιλιανή ποιήτρια [1]. Τα όρια της κεντρικής συμπαγούς περιοχής αερίου και σκόνης στα δεξιά δημιουργούν την εντύπωση ενός ανθρώπινου προσώπου, με το εξόγκωμα στη μέση να θυμίζει μύτη.

Η ισχύς της Wide Field Imager, εγκατεστημένης στο 2,2 μέτρων τηλεσκόπιο MPG/ESO στο παρατηρητήριο La Silla, μας αποκαλύπτει πολλά κρυμμένα χαρακτηριστικά του NGC 3324. Οι κόκκοι σκόνης σε αυτές τις περιοχές εμποδίζουν τη διέλευση του φωτός από το υποκείμενο λαμπρό αέριο, δημιουργώντας σκιώδη πλέγματα, τα οποία προσθέτουν ένα ακόμη εντυπωσιακό χαρακτηριστικό στην ήδη υποβλητική όψη της περιοχής.

Η μεγάλη ευκρίνεια του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Χαμπλ, δοκιμάστηκε παλαιότερα στο NGC 3324. Το Χαμπλ μπόρεσε να εντοπίσει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά σε μικρότερο οπτικό πεδίο. Τα δύο αυτά όργανα, αν χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό, μας παρέχουν εξαιρετικές εικόνες διαφορετικής μεγέθυνσης.

Σημειώσεις
[1] Επεξήγηματικό κείμενο και συγκριτικές εικόνες είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του ερασιτέχνη αστρονόμου Daniel Verschatse στη διεύθυνση: http://www.verschatse.cl/nebulae/ngc3324/medium.htm

Περισσότερες πληροφορίες
Το 2012 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου. Το ESO, (European Southern Observatory - Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο), αποτελεί τον κορυφαίο διακρατικό ερευνητικό οργανισμό για την αστρονομία στην Ευρώπη, και το πλέον παραγωγικό αστρονομικό παρατηρητήριο στον κόσμο.
Το ESO διαθέτει τις εξελιγμένες ερευνητικές εγκαταστάσεις του στους αστρονόμους. Υποστηρίζεται από 15 χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Πορτογαλία, τη Σουηδία, τη Τσεχία και τη Φινλανδία.
Το ESO ακολoυθεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σχεδίασης, κατασκευής και λειτουργίας ισχυρών επίγειων εγκαταστάσεων αστρονομικής παρατήρησης, παρέχοντας στους αστρονόμους τα τεχνικά μέσα για την πραγματοποίηση σημαντικών επιστημονικών ανακαλύψεων.
Το ESO συμβάλλει επίσης στην προώθηση και τον συντονισμό της συνεργασίας στην αστρονομική έρευνα. Το ESO διαθέτει τρεις εγκαταστάσεις παρατηρήσεων, κορυφαίες σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Χιλή, στις περιοχές La Silla, Paranal και Chajnantor.
Στο Paranal βρίσκεται το Very Large Telescope, το πλέον προηγμένο παγκοσμίως αστρονομικό παρατηρητήριο στο ορατό τμήμα του φάσματος, και δύο τηλεσκόπια επισκοπήσεων: το VISTA το οποίο παρατηρεί στο υπέρυθρο και αποτελεί το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο επισκοπήσεων και το τηλεσκόπιο επισκοπήσεων VLT το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο που έχει σχεδιαστεί για τέτοιες παρατηρήσεις στο οπτικό μέρος του φάσματος.
Το ESO είναι ο Ευρωπαϊκός εταίρος στο επαναστατικό τηλεσκόπιο ALMA, το μεγαλύτερο έργο αστρονομικής παρατήρησης στο κόσμο. Το ESO σχεδιάζει την κατασκευή του διαμέτρου 40 μέτρων European Extremely Large optical/near-infrared Telescope, γνωστού ως E-ELT, το οποίο θα αποτελέσει το “μεγαλύτερο μάτι της ανθρωπότητας προς τον ουρανό”.




www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου