Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το HARPS ανακαλύπτει πενήντα νέους εξωπλανήτες


Αστρονόμοι που ερευνούν το Σύμπαν για νέους πλανήτες χρησιμοποιώντας το HARPS, τον φασματογράφο του αστεροσκοπείου των 3,6 μέτρων La Silla του ESO στην Χιλή, ανακοίνωσαν τον εντοπισμό 50 νέων εξωπλανητών στους οποίους περιλαμβάνονται και 16 πλανήτες με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Γη, από τους οποίους ένας βρίσκεται στο όριο της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του. 

Μελετώντας τις ιδιότητες των νέων εξωπλανητών υπολογίζουν ότι στο 40 τοις εκατό των αστέρων που είναι παρόμοιοι με τον Ήλιο υπάρχει τουλάχιστον ένας πλανήτης ελαφρύτερος του Κρόνου.
«Οι νέες ανακαλύψεις από το HARPS ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μας και περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά μεγάλο πληθυσμό πλανητών που μοιάζουν με την Γη και τον Ποσειδώνα γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο ρυθμός των ανακαλύψεων θα αυξηθεί κατακόρυφα», δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας HARPS, αστρονόμος Michel Mayor από το Πανεπιστημίου της Γενεύης
Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του και μελετώντας αστέρες παρόμοιους με τον Ήλιο, το HARPS ανακάλυψε περισσότερους από 150 νέους εξωπλανήτες, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του συνόλου των γνωστών εξωπλανητών με μάζα μικρότερη του Ποσειδώνα. 

Μέσω αναβαθμίσεων σε υλικό και λογισμικό, το HARPS έχει την δυνατότητα να ερευνήσει για βραχώδεις πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή. 

Δέκα νέα άστρα μελετήθηκαν με μεγαλύτερη ακρίβεια, και μετά από δύο χρόνια οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 5 νέους πλανήτες με μάζα λιγότερη από το πενταπλάσιο της Γης. 
«Οι πλανήτες αυτοί θα αποτελέσουν το επίκεντρο των μελλοντικών τηλεσκοπίων στην έρευνα τους για ενδείξεις ζωής, μέσω του εντοπισμού οξυγόνου στην ατμόσφαιρα τους», δηλώνει ο αστρονόμος Francesco Pepe από το Πανεπιστημίου της Γενεύης. 
Ένας από αυτούς τους πλανήτες, ο HD 85512 b, έχει μάζα 3,6 φορές την μάζα της Γης και βρίσκεται στο όριο της κατοικήσιμης ζώνης του άστρου του, της περιοχής γύρω από ένα άστρο όπου μπορεί να υπάρξει νερό σε υγρή μορφή. 
«Αυτός είναι ο μικρότερος πλανήτης που ανακαλύφθηκε με την μέθοδο της ακτινικής ταχύτητας και ο δεύτερος μικρότερος που βρίσκεται μέσα σε κατοικήσιμη ζώνη», προσθέτει η Lisa Kaltenegger του Ινστιτούτου Max Planck της Γερμανίας. 

Τα αποτελέσματα των ερευνών καθιστούν τους αστρονόμους σίγουρους ότι βρίσκονται κοντά στην ανακάλυψη μικρών πλανητών σε τροχιά γύρω από άστρα παρόμοια με τον Ήλιο. 

Σε αυτό θα βοηθήσουν και νέα όργανα όπως ένα αντίγραφο του HARPS το οποίο θα εγκατασταθεί στο Telescopio Nazionale Galileo στις Κανάριες Νήσους για να εποπτεύει τον νότιο ουρανό, ενώ ένα πιο ισχυρό όργανο, το ESPRESSO, θα εγκατασταθεί στο VLT (Very Large Telescope) του ESO στο Cerro Paranal της Χιλής το 2016.

Πηγή: ESO

www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου