Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η τελευταία εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου

Στις 8 Ιουλίου στις 18:26 ώρα Ελλάδας, θα εκτοξευτεί το διαστημικό λεωφορείο Atlantis με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Πρόκειται για την τελευταία εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου πριν την οριστική απόσυρση του στόλου των τριών εναπομείναντων λεωφορείων, Discovery, Endeavour και Atlantis.
Το πρόγραμμα του διαστημικού λεωφορείου ξεκίνησε στις 12 Απριλίου 1981 με την εκτόξευση του Columbia. Ακολούθησαν 133 αποστολές κατά την διάρκεια των οποίων συναρμολογήθηκε ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, τέθηκαν δορυφόροι σε τροχιά μεταξύ των οποίων τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Compton και Chandra, επισκευάστηκαν δορυφόροι όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (5 φορές) και εκτοξεύτηκαν από τροχιά οι διαστημικές κάψουλες Galileo, Magellan και Ulysses με προορισμό τον Δία, την Αφροδίτη και τον Ήλιο αντίστοιχα.
Δύο καταστροφές σημάδεψαν το πρόγραμμα, η πρώτη το 1986 με την έκρηξη του Challenger κατά την διάρκεια της απογείωσης του και η δεύτερη το 2003 με την καταστροφή του Columbia πριν την προσγείωση του, στοιχίζοντας την ζωή 14 αστροναυτών συνολικά.
Το ελληνικό γράμμα Ωμέγα στο σήμα της αποστολής STS-135 σηματοδοτεί το τέλος του προγράμματος των διαστημικών λεωφορείων. Η NASA θα χρησιμοποιεί πλέον τα ρώσικα Soyuz για την αποστολή αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέχρι την ολοκλήρωση της κάψουλας Orion το 2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου