Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Παρατηρήστε την Αφροδίτη και τον Ερμή.


Αυτές τις ημέρες, αν κοιτάξουμε δυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα, θα δούμε την λαμπρή Αφροδίτη, την οποία πολύς κόσμος την περνάει για ανεξήγητο ουράνιο φαινόμενο, UFO, κλπ. Πρόκειται όμως για τον δεύτερο πλανήτη από τον Ήλιο. Αν παρατηρήσουμς λίγο προσεκτικότερα και λίγο πιο κάτω και δεξιά, θα δούμε και τον πρώτο πλανήτη από τον Ήλιο, τον μικρό Ερμή.
Κάθε μέρα που περνάει θα πλησιάζει στην Αφροδίτη, ώσπου στις 4 Απριλίου θα είναι σε απόσταση 4 μοιρών. Συνεχίζοντας την πορεία του, στις 9 Απριλίου θα φτάσει στο σημείο εκείνο της τροχιάς του, στο οποίο θα βρίσκεται στην μεγαλύτερη απόσταση από τον Ήλιο, το οποίο στην αστρονομική ορολογία ονομάζεται μέγιστη ανατολική αποχή, δηλαδή απέχει το μέγιστο σε ανατολική κατεύθυνση, όπου είναι ορατός για την περισσότερη ώρα μετά την δύση του Ήλιου.
Έπειτα, καθώς συνεχίζει αδιάκοπα την περιφορά του γύρω από το άστρο μας, θα το πλησιάζει ολοένα και περισσότερο μέχρις ότου χαθεί στην λάμψη του και επανέλθει στην αντίθετη πλευρά, δηλαδή είναι ορατός πρίν την ανατολή του Ήλιου, συνεχίζοντας την πορεία του μέχρι την επόμενη μέγιστη δυτική αποχή στις 26 Μαίου. Η επόμενη ανατολική αποχή θα συμβεί στις 7 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου