Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Καλό καλοκαίρι!!!

Για την καλοκαιρινή περίοδο, παρόλο ότι συνήθως το γραφείο παραμένει κλειστό, θα ληφθεί μέριμνα ώστε τουλάχιστον το μήνα Ιούλιο να λειτουργήσει κάποιες Τετάρτες, ώρα 19:00-21:00, εφόσον θα υπάρχει σχετική δυνατότητα (καλά είναι να προηγείται επιβεβαίωση ότι θα βρίσκεται εκεί κάποιο μέλος του Δ.Σ., σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να το επισκεφθεί).

Σεμινάρια Τα Σεμινάρια ξαναρχίζουν τον Οκτώβριο 2010 Θα αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση μετά το καλοκαίρι

Προβολές Οι προβολές θα ξαναρχίσουν τον Οκτώβριο
Από 1 έως 29 Αυγούστου θα είμαστε κλειστά. Καλές διακοπές, καλές καλοκαιρινές παρατηρήσεις!!

www.ofa.gr

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το Voyager 2 συμπλήρωσε 12.000 ημέρες λειτουργίας

Στις 28 Ιουνίου το Voyager 2 συμπλήρωσε 12.000 ημέρες συνεχόμενης λειτουργίας από την εκτοξευσή του στις 5 Αυγούστου 1977. Συνεχίζει και μεταδίδει δεδομένα από απόσταση 14 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων τα οποία φτάνουν στην Γη μετά από 13 ώρες. Μερικά προβλήματα που είχε με τις επικοινωνίες ξεπεράστηκαν και η μετάδοση συνεχίζεται κανονικά.
 
http://voyager.jpl.nasa.gov/

www.ofa.gr

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Βοωτίδες Ιουνίου

Η βροχή διαττόντων Βοωτίδες Ιουνίου είναι ορατή από τις 26 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου κάθε χρονο. Πρόκειται για σωματίδια του περιοδικού κομήτη 7P/Pons-Winnecke
Το μέγιστό τους είναι στις 27 Ιουνίου, ενώ για το 2010 προβλέπεται να είναι λίγο νωρίτερα, στις 24 Ιουνίου και αυτό οφείλεται στην θέση των υπολειμμάτων που άφησε ο κομήτης τον 18ο αιώνα. Θεωρητικά μπορούμε να δούμε έως 100 μετέωρα την ώρα αλλά ο αριθμός θα είναι σημαντικά μικρότερος. 
Η παρουσία της Σελήνης (Πανσέληνος στις 26) θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την παρατήρηση. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο ζενίθ του ουρανού γύρω στις δέκα το βράδυ.

www.ofa.gr

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Έλληνας ο νικητής του διεθνούς Famelab

Ο έρωτας για την επιστήμη δεν κρύβεται. Στην περίπτωση του Βασίλη Γρηγοριάδη, μια «εξομολόγηση» του χάρισε ένα διεθνές βραβείο για την ευρηματική εκλαΐκευση επιστημονικού θέματος. Απολαύστε την

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ο Ουρανός σήμερα 17 Ιουνίου

 

Κοιτάζοντας δυτικά, μετά την δύση του Ηλίου, Κρόνος, 'Αρης, Αφροδίτη και Σελήνη.

www.ofa.gr

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Σεμινάρια Ο.Φ.Α. - Ανακοίνωση

Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Κώστα Εμμανουηλίδη, δεν θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο/εργαστήριο "Επεξεργασία εικόνας - αστροφωτογραφίας" του Σαββάτου 19/6/2010. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση για νέα ημερομηνία, σε συνεννόηση με όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Αντ΄ αυτού, την ημέρα αυτή (Σάββατο 19/6/2010, ώρα 18:00), θα επαναληφθεί το σεμινάριο "Φωτογραφίζοντας τις ομορφιές του ουρανού", με τους Α.Μπότα και Θ.Γιαουρτσή, ύστερα από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από άτομα που δεν μπόρεσαν να το παρακολουθήσουν την Παρασκευή 28/5/2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω σεμινάριο δεν απαιτεί οποιαδήποτε προχωρημένη γνώση ή εξειδίκευση, μια και αναφέρεται γενικά στην παρουσίαση των φωτογραφικών μηχανών, των φακών και των εξαρτημάτων τους και στη χρήση τους τόσο για γενικής μορφής φωτογράφιση όσο και ειδικότερα για τη φωτογράφιση ουράνιων αντικειμένων, με ή χωρίς τη χρήση τηλεσκοπίου.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Σεμινάρια Αστρονομίας

Σάββατο 19/6/2010, το τελευταίο σεμινάριο της χρονιάς
Επεξεργασία εικόνας - αστροφωτογραφίας
Κώστας Εμμανουηλίδης
 

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Itokawa: Ένας αστεροειδής φτάνει στη Γη.


Την Κυριακή 13 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος κομμάτια από τον αστεροειδή Itokawa θα φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Δεν θα προκαλέσουν όμως

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Προβολές στον Όμιλο

Επόμενη προβολή: Τετάρτη 9 Ιουνίου:
Θεωρία των πάντων - το όνειρο του Αϊνστάιν

www.ofa.gr

Σεμινάρια Αστρονομίας

Σάββατο 12/6/2010
Αστρονομικά προγράμματα σε PC

Νίκος Χατζηκωνσταντίνου


www.ofa.gr 

Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κομήτης C/2009 Κ5 (McNaught)

Στις αρχές του μήνα βρίσκεται στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης με μέγεθος 8,3 και μπορούμε να τον παρατηρήσουμε μετά την δύση του Ηλίου. Θα είναι ορατός μέχρι το φθινόπωρο. Ο χάρτης δείχνει την θέση του κομήτη μέχρι τις 31 Αυγούστου.

www.ofa.gr 

Κομήτης C/2009 R1 (McNaught)

Ανατέλει μετα τις 1 το βράδυ στην αρχή του Ιουνίου και βρίσκεται χαμηλά στον βορρά. Στο τέλος του μήνα ανατέλει μετά τις 4 τα ξημερώματα και βρίσκεται ακόμη πιο χαμηλά στον βόρειο ορίζοντα. Το μέγεθος του είναι 6.7 και αναμένεται να λαμπρύνει προς το τέλος του μήνα. Το περιήλιό του είναι στις 2 Ιουλίου αλλά δεν θα είναι ορατός από την Ελλάδα. Ο χάρτης δείχνει την θέση του κομήτη για τον Ιούνιο.

www.ofa.gr