Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και, όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς, επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Hubble, ο Κώστας Κόκκοτας, καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ, καθηγητής Θεωρητικής Αστροφυσικής στο Τίμπινγκεν (Γερμανία) και Adjoint Professor στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Georgia (ΗΠΑ), θα μας παρουσιάσει μία αναδρομή στη συνεισφορά του Hubble, με τα «μάτια» ενός θεωρητικού αστροφυσικού, και θα συζητήσει μαζί μας για τα ανοιχτά προβλήματα που η επόμενη γενιά αστρονομικών οργάνων καλείται να απαντήσει.
Η εξερεύνηση του Σύμπαντος παρουσιάζει μια μοναδική «άνθηση» τα τελευταία 30 χρόνια. Τεράστια τηλεσκόπια νέας τεχνολογίας κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ενώ περί τις 2 δεκάδες διαστημικά τηλεσκόπια παρατηρούν αδιάλειπτα το σύμπαν. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποτελεί ένα μοναδικό και πρωτοπόρο όργανο μελέτης του ουρανού που κυριάρχησε στην αστρονομία τις δύο τελευταίες 10-ετίες, συλλέγοντας πληροφορίες για τις πιο απόμακρες περιοχές του Σύμπαντος, αλλά και επικεντρώνοντας τις σπάνιες διακριτικές του ικανότητες στα πλέον μυστηριώδη φαινόμενα και σημεία του.
Μετά το τέλος της ομιλίας, θα παρουσιαστεί μία εντυπωσιακή φωτογραφία του Hubble, που απεικονίζει μια περιοχή δημιουργίας νέων αστέρων στο νεφέλωμα της Τρόπιδος και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2010. Πρόκειται για μία επετειακή φωτογραφία διαστάσεων 2,4 ×1,5 μ, που η ESA διέθεσε σε 100 επιστημονικά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη και η οποία θα εκτίθεται στην είσοδο του Πλανηταρίου.
Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010, στις 19.00.
Είσοδος Ελεύθερη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου