Ένα animation που απεικονίζει τις φάσεις της Σελήνης για όλο το 2014 ανά μία ώρα, με κάθε μήνα να έχει συμπιεστεί σε 24 δευτερόλεπτα. Έχουν ληφθεί υπ' όψιν υψομετρικά δεδομένα από το όργανο LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter) της αποστολής LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter) για την πιστή απόδοση των σκιών.
Εκτός από την φάση βλέπουμε την λίκνιση και την θέση της Σελήνης σε σχέση με την Γη (πάνω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου ο Ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ (κίτρινη κουκίδα κάτω αριστερά), το σημείο στην Σελήνη όπου βρίσκεται η Γη στο ζενίθ (μπλε κουκίδα) καθώς και η κλίση του άξονα της Σελήνης σε σχέση με τον ουράνιο βόρειο πόλο (position angle)
Στην οριζόντια γραμμή στο μέσο απεικονίζεται, σε πραγματική κλίμακα, η απόσταση Γης- Σελήνης, με το απόγειο και το περίγειο σημειωμένα σε γήινες διαμέτρους.
www.ofa.gr
Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013
Διάλεξη στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας: Εξερεύνηση στην Ανταρκτική: Οι εμπειρίες μετά από ένα χρόνο στην άκρη της Γης
Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, διδάκτωρ Α.Π.Θ., ιατρός ερευνητής σε θέματα αεροδιαστημικής ιατρικής, (βιογραφικό) διεξήγαγε έρευνες επί ένα χρόνο στην επιστημονική βάση Concordia της Ανταρκτικής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Μελέτησε τις συνθήκες της ανθρώπινης διαβίωσης σε ακραία περιβάλλοντα και τις επιπτώσεις της μακρόχρονης απομόνωσης στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες.
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί μαζί μας τις μοναδικές στιγμές που έζησε στην έβδομη ήπειρο, τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά του. Κατά την διάρκεια της διάλεξης θα συνδεθούμε ζωντανά με τον Αδριανό Γολέμη, μέλος του ΟΦΑ, ο οποίος πήρε την θέση του Ευάγγελου για την νέα χρονιά στην βάση Concordia.
Είσοδος ελεύθερη
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα
στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113
www.ofa.gr
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
Ετήσια Συνεστίαση του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας
Το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας σας προσκαλεί στην ετήσια καθιερωμένη γιορτή του Ομίλου που φέτος κλείνει 16 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ευκαιρία να συναντηθούμε, να τα πούμε, να θυμηθούμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε τον Όμιλο μας, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και των φίλων μας.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 21.00
στην ταβέρνα «Σταύρος», Αργοναυτών 17 στην Καλαμαριά, τηλ: 2310 410848
Τιμή πρόσκλησης 20 ευρώ
(17 ευρώ για τους κατόχους κάρτας μέλους)
Στην τιμή περιλαμβάνεται πλήρες μενού κρεατικών, με απεριόριστο κρασί, μπύρα και αναψυκτικά, καθώς και ζωντανή μουσική.
Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με πλούσια δώρα
www.ofa.gr
Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση - Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ.
Το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας καλεί τα μέλη του στην 17η Τακτική Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 18:00 (τελική ώρα), στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου του Α.Π.Θ.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:
• Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
• Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής για την περίοδο 2014-2015
• Λοιπά θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ομίλου, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη.
Όσα μέλη επιθυμούν να είναι υποψήφια για το νέο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο ή τη νέα 3μελή Εξελεγκτική Επιτροπή, παρακαλούνται να υποβάλουν στα γραφεία του Ομίλου ή με Fax στο 2310 423133 την αίτηση (αρχείο pdf, ή jpg), το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2013.
Όσοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν στη συνέλευση, μπορούν να παραδώσουν την εξουσιοδότηση (αρχείο pdf, ή jpg) σε ένα άλλο οικονομικά τακτοποιημένο μέλος για να τους εκπροσωπήσει (κάθε μέλος μπορεί να παρουσιάσει έως και δύο εξουσιοδοτήσεις στη Γενική Συνέλευση).
Για την οικονομική κατάσταση κάθε μέλους μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ταμία του Ομίλου, Δημήτρη Γιαννόπουλο στο astrodim27@yahoo.com ή στο 6942489213
www.ofa.gr
Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013
Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013
Ανακαλύφθηκε ο πυκνότερος γαλαξίας στην γειτονιά μας;
Ο μικρός γαλαξίας M60-UCD1 (με το βέλος στην εικόνα), κάτω από τον λαμπρό ελλειπτικό γαλαξία Μ60, ίσως είναι ο πυκνότερος που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα. Βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά μας.
Η ροζ απόχρωση του πολύ μεγαλύτερου Μ60, οφείλεται στα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Χ, Chandra, όπου αποκαλύπτονται περιοχές θερμών αερίων, μαύρες τρύπες και αστέρες νετρονίων στον γαλαξία, ενώ τα άστρα του και οι υπόλοιποι γαλαξίες εμφανίζονται με κανονικά χρώματα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Ηubble.
Ο M60-UCD1 έχει μάζα 200 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, κάτι που σημαίνει ότι η πυκνότητα των άστρων του είναι 15 χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα στην περιοχή του Γαλαξία μας και βρίσκονται 25 φορές πιο κοντά το ένα στο άλλο.
Πιθανώς πρόκειται για απομεινάρι ενός ακόμη μεγαλύτερου γαλαξία με μάζα 50 με 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει τώρα. Η ηλικία του εκτιμάται πάνω από 10 δισεκατομμύρια χρόνια.
http://hubblesite.org/newscenter/archive/releases/2013/40/
www.ofa.gr
Η ψυχρή λάμψη της αστρογένεσης: το νεφέλωμα NGC 6334, από το τηλεσκόπιο APEX
Γνωστό και ως το νεφέλωμα της Πατούσας της Γάτας (Cat’s Paw Nebula), βρίσκεται στον αστερισμό του Σκορπιού σε απόσταση περίπου 5.500 ετών φωτός και ανακαλύφθηκε από τον John Herschel το 1837.
Η πορτοκαλί λάμψη στην εικόνα προέρχεται από πυκνά νέφη σκόνης και καταγράφηκε από το νέο όργανο παρατήρησης που εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο APEX, το ArTeMiS (τα αρχικά από την κάπως μακροσκελή περιγραφή του: Architectures de bolomètres pour des Télescopes à grand champ de vue dans le domaine sub-Millimétrique au Sol).
Το ArTeMiS είναι ευαίσθητο στα χιλιοστομετρικά και υποχιλιοστομετρικά μήκη κύματος του φωτός, έτσι μπορεί να παρατηρεί βαθύτερα μέσα στα νέφη σκόνης των περιοχών αστρογένεσης. Η υγρασία στην ατμόσφαιρα της Γης όμως, αποτελεί εμπόδιο στις παρατηρήσεις σε αυτή την περιοχή του φάσματος, έτσι χρειάζονται ευνοϊκές συνθήκες με πολύ ξηρό καιρό, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο στην έρημο Ατακάμα, όπου είναι εγκατεστημένο το APEX σε υψόμετρο 5.100 μέτρων.
http://www.eso.org/public/news/eso1341/
www.ofa.gr
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013
Ένας γαλάζιος εξωπλανήτης
Η “βαθιά μπλε” κηλίδα είναι ένας αέριος γίγαντας πολύ κοντά στο άστρο του, με την θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του ν’ αγγίζει τους 1000 βαθμούς Κελσίου, ενώ βρέχει στην κυριολεξία γυαλί, με ανέμους που φτάνουν τα 7 χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα
Σε απόσταση 63 ετών φωτός, πρόκειται για έναν από τους πιο κοντινούς εξωπλανήτες στη Γη, και μπορούμε να τον παρατηρήσουμε καθώς διασχίζει τον δίσκο του άστρου του. Μελετήθηκε εκτεταμένα από το Hubble και άλλα τηλεσκόπια και βρέθηκε ότι η ατμόσφαιρά του είναι δραματικά ευμετάβλητη και ακραία με ομίχλες και βίαιες εκλάμψεις. Πλέον έγινε ο πρώτος εξωπλανήτης του οποίου μετρήθηκε με ακρίβεια το χρώμα.
Για την μέτρηση του χρώματος, οι αστρονόμοι μελέτησαν την ανακλαστικότητα της επιφάνειας του πλανήτη, ιδιότητα που ονομάζεται “λευκάγεια” (albedo).
Loading player...
Ο HD 189733b είναι αμυδρός και βρίσκεται κοντά στο άστρο του. Για να απομονώσουν το φως του πλανήτη από το λαμπρό φως του άστρου, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν τον φασματογράφο STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) του Hubble, μετρώντας το φως του συστήματος πριν, κατά την διάρκεια και μετά την διάβαση του πλανήτη πίσω από το άστρο.
Καθώς κρυβόταν πίσω από το άστρο, το ανακλώμενο φως του πλανήτη προσωρινά χάθηκε, και το συνολικό ποσοστό του φωτός μειώθηκε. Με την τεχνική αυτή μελετήθηκε η αλλαγή και σε άλλες ιδιότητες του φωτός, όπως το χρώμα.
Η πτώση της φωτεινότητας του συστήματος συνέβη στο γαλάζιο τμήμα του φάσματος, καθώς ο πλανήτης κρυβόταν από το άστρο, επιτρέποντας έτσι στους αστρονόμους να διαπιστώσουν το γαλάζιο χρώμα του πλανήτη.
Όμως το γαλάζιο χρώμα δεν προέρχεται από αντανάκλαση ενός τροπικού ωκεανού, αλλά οφείλεται στην ομιχλώδη και ταραγμένη ατμόσφαιρα, που περιέχει πυριτικά σωματίδια, όπως σιλικόνη, τα οποία καθώς λιώνουν λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, σχηματίζουν σταγονίδια γυαλιού, διαχέοντας το γαλάζιο φως περισσότερο από το κόκκινο.
http://www.spacetelescope.org/news/heic1312/
www.ofa.gr
Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013
Το νέο ενημερωτικό του Ομίλου
Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας.
Περιλαμβάνει νέα και εικόνες από όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου, τα αστροπάρτυ, τις εξορμήσεις παρατήρησης, αστρονομικά νέα, άρθρο του καθηγητή Αστρονομίας Ν. Σπύρου με θέμα την φωτορύπανση, άρθρα των μελών μας για το Voyager 1, την Βαλεντίνα Τερέσκοβα και την χαρά της αστρονομίας, και το αστρονομικό ημερολόγιο τριμήνου.
Διαβάστε το online εδώ
www.ofa.gr
Περιλαμβάνει νέα και εικόνες από όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου, τα αστροπάρτυ, τις εξορμήσεις παρατήρησης, αστρονομικά νέα, άρθρο του καθηγητή Αστρονομίας Ν. Σπύρου με θέμα την φωτορύπανση, άρθρα των μελών μας για το Voyager 1, την Βαλεντίνα Τερέσκοβα και την χαρά της αστρονομίας, και το αστρονομικό ημερολόγιο τριμήνου.
Διαβάστε το online εδώ
www.ofa.gr
Παρασκευή 3 Μαΐου 2013
Το νέο ενημερωτικό του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας
Κυκλοφόρησε το νέο ενημερωτικό του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας
Περιλαμβάνει νέα και εικόνες από όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου, τα αστροπάρτυ, την γενική συνέλευση, τις διαλέξεις, τις εξορμήσεις παρατήρησης, αστρονομικά νέα, άρθρο του καθηγητή Αστρονομίας Σταύρου Αυγολούπη με θέμα διάσημους Έλληνες με διαστημικές επιτυχίες, άρθρο του προέδρου Μάρκου Ασπρίδη για τον μετεωρίτη της Ρωσίας, αστρονομικό ημερολόγιο τριμήνου.
Διαβάστε το online στο google.docs ή στο Scribd
www.ofa.gr
Περιλαμβάνει νέα και εικόνες από όλες τις εκδηλώσεις του Ομίλου, τα αστροπάρτυ, την γενική συνέλευση, τις διαλέξεις, τις εξορμήσεις παρατήρησης, αστρονομικά νέα, άρθρο του καθηγητή Αστρονομίας Σταύρου Αυγολούπη με θέμα διάσημους Έλληνες με διαστημικές επιτυχίες, άρθρο του προέδρου Μάρκου Ασπρίδη για τον μετεωρίτη της Ρωσίας, αστρονομικό ημερολόγιο τριμήνου.
Διαβάστε το online στο google.docs ή στο Scribd
www.ofa.gr
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
Προβολή στην τηλεόραση 4Ε
Η εκπομπή "Λόγια της πλώρης" της Δευτέρας 1 Απριλίου που προβλήθηκε από το κανάλι 4Ε με συνεντεύξεις του Προέδρου Μάρκου Ασπρίδη, του ταμία Δημήτρη Γιαννόπουλου και της Θάλειας Τραϊανού.
www.ofa.gr
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013
ESA Ελλάδα: Η αποστολή Planck αποκαλύπτει ένα σχεδόν τέλειο Σύμπαν
Αποκτηθείς από το διαστημικό τηλεσκόπιο Planck της ESA, ο πιο λεπτομερής χάρτης μικροκυμάτων κοσμικού υποβάθρου που δημιουργήθηκε ποτέ - η ακτινοβολία κατάλοιπο από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) - κυκλοφόρησε χθες, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη χαρακτηριστικών που αμφισβητούν τα θεμέλια της σύγχρονης γνώσης μας για το Σύμπαν.
Διαβάστε περισσότερα
www.ofa.gr
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)