Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, θα δοθεί διάλεξη στα γραφεία του Ομίλου από τον κ. Ζαχαρία Σκούρα, Καθηγητή Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ με θέμα "Πολυπλοκότητα και Ζωή - Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ γενότυπου - περιβάλλοντος - φαινότυπου".
Περίληψη της διάλεξης:
Από την αρχαιότητα μέχρι το 18ο αιώνα η αντίληψη για τη ζωή μπερδευόταν με τους μύθους, τις δοξασίες και τα δόγματα, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις. Η αυτοοργάνωση της ύλης ώστε να λειτουργεί, να αναπαράγεται και να εξελίσσεται, είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο φαινόμενο, ή το πλέον πολύπλοκο φαινόμενο που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος νους.
Η ανακάλυψη του κυττάρου ως η μονάδα της ζωής, η ανακάλυψη των νόμων της κληρονομικότητας και η αντίληψη της εξελικτικής διαδικασίας, με κινητήριο δύναμη τη φυσική επιλογή, κατέστησε τη Βιολογία αυτοδύναμο τμήμα της σύγχρονης θετικής σκέψης.
Σήμερα, το βιολογικό σύστημα προβάλλει επιδεικτικά και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Το DNA, το RNA, οι πολυπεπτιδικές αλυσίδες και όλα τα άλλα βιομόρια, δεν έχουν καμία σημασία εάν δεν αποδοθεί στη δομή τους λειτουργία. Η ερμηνεία της ζωής, απαιτεί μία ολιστική προσέγγιση, αναλύοντας και συνθέτοντας ταυτόχρονα τις σχέσεις ανάμεσα στον γενότυπο, (της δομής και του κώδικα της πληροφορίας, της λειτουργίας και της διαιώνιση του γενετικού υλικού), το περιβάλλον (μέσα στο οποίο υπάρχει, αλλάζει και λειτουργεί το γενετικό υλικό) και τον φαινότυπο (της εκδήλωσης, της μορφοποίησης του φορέα διαιώνισης του γενοτύπου μέσα στο περιβάλλον).
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή κ. Ζαχαρία Σκούρα:
Ο Ζαχαρίας Σκούρας, γεννήθηκε στην Φλώρινα.
Είναι καθηγητής Γενετικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Βιολογίας. Πήρε πτυχίο Βιολογίας, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης / Τμήμα Βιολογίας το 1977 - και διδακτορικό από το Τμήμα Βιολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1984. Έκανε μετεκπαιδεύσεις, για διάφορες χρονικές περιόδους, σε διάφορα Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια του Εξωτερικού (Max Planck, Munich και Tubingen, Genzentrum - Munich, Umea - Σουηδίας).
Οι Ακαδημαϊκές θέσεις στις οποίες λειτούργησε και λειτουργεί: 1981-1984 Επιστημονικός Συνεργάτης, 1985-1988 Λέκτορας, 1988-1992 Επίκουρος Καθηγητής, 1992-1998 Αναπληρωτής Καθηγητής, 1998 -Σήμερα, Καθηγητής Γενετικής (ΑΠΘ).
Οι Διοικητικές Θέσεις στις οποίες υπηρέτησε: 1995-1996 & 2000-2001 Διευθυντής του Τομέα Γενετικής, Ανάπτυξης και Μοριακής Βιολογίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ. 1986/87 Πρόεδρος Παραρτήματος Β. Ελλάδος Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ). 1999 - 2003 Πρόεδρος ΠΕΒ. 2003 - 2007, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. 2003 - 2007, Μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ. 2007- σήμερα, Δ/ντής του Εργαστηρίου Γενικής Βιολογίας. 2000 - σήμερα, Μέλος του 7μελούς της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ.
Άλλες Θέσεις στις οποίες υπηρέτησε: Από το 2000 έως το 2004 μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Βιολογίας του ΔΙΚΑΤΣΑ. Από το 2001 έως 2006 μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Βιολογίας του ΚΥΣΑΤΣ.
Είναι Αξιολογητής, θεματοθέτης, βαθμολογητής στο ΙΚΥ και Μέλος της ΓΣ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νανοτεχνολογίες και Νανοεπιστήμες (Ν & Ν).
Είναι, ακόμη, Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών, όπως οι Canadian Society of Genetics - Ελληνική Βιοφυσική και Βιοχημική Εταιρεία - Ελληνική Εταιρεία Βιολογικών Επιστημών (EEBE) - International Society of Molecular Evolution - Ελληνική Γυναικολογική Εταιρεία 'Έρευνας και Θεραπείας του Καρκίνου - Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία - Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων και φυσικά είναι Κριτής Επιστημονικών Περιοδικών και Βιβλίων.
Με Διδακτική εμπειρία σε Οργάνωση και διδασκαλία Μαθημάτων και Εργαστηρίων του Τμήματος Βιολογίας - Οργάνωση - Συμμετοχή Σεμιναρίων σε φορείς όπως ΠΕΚ - EΛΚΕΠΑ, Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ταχύρυθμα Σεμινάρια Μεταπτυχιακού τύπου, Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας - Οργάνωση και Διδασκαλία Μαθημάτων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Βιολογίας Του ΑΠΘ. Οργάνωση και Διδασκαλία Μαθημάτων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΑΠΘ "Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία".
Με σαράντα πέντε πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, δημοσιεύσεις σε περιοδικά του Science Citation Index. Με τέσσερις πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και με περισσότερες από 50 ανακοινώσεις σε πρακτικά συνεδρίων.
Έχει συγγράψει πολλά βιβλία με τελευταίο το "Φιλοσοφία και Σύγχρονες τάσεις της Βιολογίας", το 2005 από τις Εκδόσεις University Studio Press.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου