Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Διάλεξη: Η σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος, Σάββατο 28/5

Το Σάββατο 28/5 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ομίλου στις 18.00 το απόγευμα, η διάλεξη του επίκουρου καθηγητή στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ, κ. Χρήστου Τσάγκα.


Ο κ. Χρήστος Τσάγκας, πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Α.Π.Θ. και κάτοχος Master στην Αστρονομία και Διδακτορικού στην Κοσμολογία από το Πανεπιστήμιο του Sussex, απασχολήθηκε επί σειρά ετών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Portsmouth, του Cape Town και του Cambridge. Από το 2005 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής (Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει κάνει 40 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του βρίσκονται στα πεδία της Σχετικιστικής Κοσμολογίας και Σχετικιστικής Αστροφυσικής.

Περίληψη:
Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας παρατηρήσεις απομακρυσμένων υπερκαινοφανών αστέρων, οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό κοσμολόγων στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την κοσμική επιτάχυνση. Η σκοτεινή ενέργεια, μία άγνωστης μορφής ύλη η οποία απωθεί βαρυτικά αντί να έλκει, είναι μέχρι στιγμής η απάντηση που επικρατεί. Σε συνδυασμό με την σκοτεινή ύλη, που προτείνεται από τις θεωρίες δημιουργίας των γαλαξιών, αυτό σημαίνει ότι το 95% περίπου του σύμπαντος αποτελείται από ύλη άγνωστη και τελείως διαφορετική από αυτήν που είμαστε φτιαγμένοι εμείς και το περιβάλλον μας. Σαν αποτέλεσμα, μια αυξανόμενη μερίδα κοσμολόγων αντιμετωπίζει την ιδέα της σκοτεινής ενέργειας/ύλης με σκεπτικισμό. Έτσι, η πιθανότητα ότι η υπάρχουσα θεωρία της βαρύτητας είναι ελλιπής και ότι Γενική Θεωρία της Σχετικότητας χρειάζεται αναθεώρηση ακούγεται όλο και περισσότερο. Επίσης, η άποψη ότι η εκτεταμένη δομή που βλέπουμε στο σύμπαν σήμερα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην εξέλιξη του από ότι πιστεύαμε έως τώρα, αποκτά και αυτή ευρύτερο ακροατήριο. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό και, ανεξάρτητα από την απάντηση που τελικά θα δοθεί, όλα δείχνουν πως το σύμπαν που ζούμε είναι πολύ πιο διαφορετικό από ότι πιστεύαμε, ή από ότι θέλαμε να πιστεύουμε, ότι είναι.



www.ofa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου