Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Διάλεξη: Η σκοτεινή πλευρά του σύμπαντος, Σάββατο 28/5

Το Σάββατο 28/5 θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ομίλου στις 18.00 το απόγευμα, η διάλεξη του επίκουρου καθηγητή στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ, κ. Χρήστου Τσάγκα.


Ο κ. Χρήστος Τσάγκας, πτυχιούχος του Μαθηματικού Τμήματος του Α.Π.Θ. και κάτοχος Master στην Αστρονομία και Διδακτορικού στην Κοσμολογία από το Πανεπιστήμιο του Sussex, απασχολήθηκε επί σειρά ετών ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Portsmouth, του Cape Town και του Cambridge. Από το 2005 είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής (Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Έχει κάνει 40 δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές ενώ τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του βρίσκονται στα πεδία της Σχετικιστικής Κοσμολογίας και Σχετικιστικής Αστροφυσικής.

Περίληψη:
Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας παρατηρήσεις απομακρυσμένων υπερκαινοφανών αστέρων, οδήγησαν ένα μεγάλο αριθμό κοσμολόγων στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την κοσμική επιτάχυνση. Η σκοτεινή ενέργεια, μία άγνωστης μορφής ύλη η οποία απωθεί βαρυτικά αντί να έλκει, είναι μέχρι στιγμής η απάντηση που επικρατεί. Σε συνδυασμό με την σκοτεινή ύλη, που προτείνεται από τις θεωρίες δημιουργίας των γαλαξιών, αυτό σημαίνει ότι το 95% περίπου του σύμπαντος αποτελείται από ύλη άγνωστη και τελείως διαφορετική από αυτήν που είμαστε φτιαγμένοι εμείς και το περιβάλλον μας. Σαν αποτέλεσμα, μια αυξανόμενη μερίδα κοσμολόγων αντιμετωπίζει την ιδέα της σκοτεινής ενέργειας/ύλης με σκεπτικισμό. Έτσι, η πιθανότητα ότι η υπάρχουσα θεωρία της βαρύτητας είναι ελλιπής και ότι Γενική Θεωρία της Σχετικότητας χρειάζεται αναθεώρηση ακούγεται όλο και περισσότερο. Επίσης, η άποψη ότι η εκτεταμένη δομή που βλέπουμε στο σύμπαν σήμερα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην εξέλιξη του από ότι πιστεύαμε έως τώρα, αποκτά και αυτή ευρύτερο ακροατήριο. Το ερώτημα παραμένει ανοιχτό και, ανεξάρτητα από την απάντηση που τελικά θα δοθεί, όλα δείχνουν πως το σύμπαν που ζούμε είναι πολύ πιο διαφορετικό από ότι πιστεύαμε, ή από ότι θέλαμε να πιστεύουμε, ότι είναι.



www.ofa.gr

Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

"Διαστημικές αποστολές" με τον Αστροφυσικό Θανάση Οικονόμου στο ΝΟΗΣΙΣ, Τετάρτη 11 Μαΐου


Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα παρατηρούσε τους κομήτες και άλλα ουράνια φαινόμενα με κάποια σχετική αμφιβολία και  φοβία. Η ΝΑΣΑ στην προσπάθειά της να εξερευνήσει το διάστημα εκτίμησε τη σημασία των κομητών και το ρόλο τους στην εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος και έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της  αποστολές σε διάφορους κομήτες. Μια τέτοια αποστολή, η αποστολή “STARDUST” στον κομήτη “Wild 2” το 2004 έγινε με συμμετοχή του Αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου, με όργανο που κατασκεύασε ο ίδιος, για την καταμέτρηση της ποσότητας και της διαμέτρου των μικροσκοπικών σωματιδίων της ύλης, που πηγάζει από τον πυρήνα του κομήτη.  Με μεγάλη επιτυχία επίσης, στέφθηκε και η επιστροφή ύλης του κομήτη  πίσω στη Γη, τον Ιανουάριο 2006. Η διαστημική ύλη του κομήτη συνεχίζει ακόμη και σήμερα  να αναλύεται στα καλύτερα επιστημονικά εργαστήρια του κόσμου, με αποτελέσματα, που έχουν ήδη αλλάξει τη γνώμη των επιστημόνων για την προέλευση και την εξέλιξη των κομητών. Το ίδιο διαστημόπλοιο, μετά την επιτυχία του στον κομήτη “Wild 2”, ξαναχρησιμοποιήθηκε σε μια άλλη αποστολή, κατά την οποία συναντήθηκε με τον κομήτη “Tempel 1”, πρόσφατα, τον Φεβρουάριο 2011. 

Ο κύριος Οικονόμου κατά τη διάρκεια ομιλίας του με τίτλο: “Οι πρόσφατες αποστολές STARDUST της ΝΑΣΑ στους κομήτες Wild 2 και Tempel 1”, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011, στις 19.30, στο ΝΟΗΣΙΣ, θα συζητήσει μαζί μας για την επιτυχία και τα αποτελέσματα αυτής της αποστολής.

Επίσης, θα αναφερθεί στην προσπάθειά του σχετικά με την κατασκευή, από κοινού με το Δήμο Γρεβενών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, του "Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου" στον Όρλιακα, Γρεβενών - ενός καινοτόμου έργου με σκοπό την προώθηση της προόδου μέσω της γνώσης, όχι μόνο της κοντινής περιοχής της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια 2 διαστημικών φασματογράφων, που ο ίδιος κατασκεύασε και δωρίζει στο ΝΟΗΣΙΣ, ενώ μετά την ομιλία στον εξωτερικό χώρο του ΝΟΗΣΙΣ θα υπάρχουν τηλεσκόπια για παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.

Είσοδος ελεύθερη.


www.ofa.gr