Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

4η Αστροβραδιά στην Άνω Βροντού Σερρών - 7/8/2010


Όπως και κατά τα 3 προηγούμενα καλοκαίρια, έτσι και φέτος, ο Όμιλός μας είναι προσκεκλημένος να συμμετάσχει στην (4η πλέον) "Αστροβραδιά" στην Άνω Βροντού Σερρών, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2010.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Ακαδημαϊκού & Καθηγητή του Πανεπιστημίου John Hopkins κ. Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος, εκτός από τη διάλεξή του το βράδυ του Σαββάτου στην Άνω Βροντού, θα συνομιλήσει την επόμενη μέρα, σε ξενοδοχείο των Σερρών, με νέους και νέες που θα ανταποκριθούν στην ανοιχτή πρόσκληση
Ευχόμαστε στους διοργανωτές καλή επιτυχία και καλούμε τα μέλη μας να παρευρεθούν, εφόσον έχουν τη δυνατότητα (εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών!).
Διοργάνωση: Αστροπύλη Σερρών


www.ofa.gr

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Houston, Tranquility Base here. The Eagle has landed

 
41 χρόνια πριν, στις 20 Ιουλίου 1969 και ώρα Ελλάδας 22:18, αυτά τα λόγια ακούστηκαν σε όλο τον κόσμο σηματοδοτώντας την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην διαστημική εξερεύνηση. Οι πρώτοι άνθρωποι προσεδαφίστηκαν στην Σελήνη, περπάτησαν επάνω της και έκαναν πειράματα. 

Το ενδιαφέρον όμως για την Σελήνη εξανεμίστηκε γρήγορα, τόσο γρήγορα όσο αναπτύχθηκε και η απαραίτητη τεχνολογία που μας οδήγησε εκεί. Μόλις επιτεύχθηκε ο στόχος της πρωτοκαθεδρίας στο διάστημα εν μέσω ψυχρού πολέμου, και αποκαταστάθηκε το γόητρο των ΗΠΑ, το όνειρο της εξερεύνησης έδωσε την θέση του στην κούρσα των εξοπλισμών. Άλλωστε μεγάλο μέρος των επιτευγμάτων στο διάστημα οφείλονται σε αυτήν την κούρσα. 

Υπήρξαν πολλοί που αμφισβήτησαν και αμφισβητούν ακόμη την προσσελήνωση ισχυριζόμενοι ότι όλα ήταν στημένα σε ένα γιγαντιαίο σκηνικό στην έρημο της Νεβάδα. Πέρα από το γεγονός ότι πρώτοι απ' όλους, οι Σοβιετικοί ήταν εκείνοι που παρακολουθούσαν στενά την πορεία των αποστολών και θα είχαν κάθε λόγο να αμφισβητήσουν την προσσελήνωση, οι αδιάψευστες εικόνες από την περιοχή προσεδάφισης σβήνουν κάθε αμφιβολία. 

Στην εικόνα από το LRO διακρίνεται ο Αετός, δύο πειράματα, το Lunar Ranging Retro Reflector (LRRR) ( ο γνωστός ανακλαστήρας που χρησιμοποιείται για τον ακριβή προσδιορισμό της απόστασης της Σελήνης) και το Passive Seismic Experiment (PSE) (σεισμογράφος που κατέγραφε πτώσεις μετεωριτών, σεισμούς αλλά και εσκεμμένες πτώσεις πυραύλων φορέων). Το βέλος χωρίς επεξήγηση δείχνει τα ίχνη του Νηλ Άρμστρονγκ προς τον κρατήρα Little West. Ορατά είναι επίσης τα ίχνη προς την τηλεοπτική κάμερα.

Εικόνα με υψηλότερη ανάλυση που περιλαμβάνει αυτή την περιοχή υπάρχει στο LROC image browser. Μπορείτε να εντοπίσετε το σημείο της φωτογραφίας???
 
www.ofa.gr

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Ο Ήλιος και η Ροζέτα της ESA σε ζωντανή μετάδοση

Ολική Ηλιακή Έκλειψη, 11 Ιουλίου 2010
 
Οι ιστοσελίδες που θα μεταδώσουν ζωντανά εικόνες από την έκλειψη σνσνεώθηκαν και προστέθηκε ακόμη μια:
http://www.ustream.tv/channel/live-eclipse1/v3
http://www.exploratorium.edu/eclipse/2010/index.html
http://eclipsesolar.es/index_en.html
(Από το Νησί του Πάσχα)
 
 

 Το διαστημικό ηλιακό τηλεσκόπιο STEREO-B, από το πλεονεκτικό μέρος παρατήρησης όπου βρίσκεται,
παρατηρεί τις τελευταίες ημέρες μια κηλίδα στην αθέατη πλευρά του Ήλιου.
Στις 8 Ιουλίου η κηλίδα δημιούργησε μια έκλαμψη η οποία παρατηρήθηκε από το Solar Dynamics Observatory.
Στις 9 με 10 Ιουλίου η κηλίδα θα είναι ορατή και από την Γη και τυχόν νέες εκλάμψεις
θα επηρεάσουν την περιοχή της Γης με γεωμαγνητικές καταιγίδες και εμφάνιση σέλαος.
Δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Solar Dynamics Observatory της NASA:
http://sdo.gsfc.nasa.gov/data/
 

Βάση δεδομένων με όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν ή έχουν συμβεί στον Ήλιο
(η εικόνα δείχνει τα φαινόμενα του προηγούμενου μήνα):
http://www.lmsal.com/isolsearch


Viewer βασισμένος στο πρότυπο jpeg2000 που προσφέρει εικόνες υψηλής ανάλυσης με μικρό μέγεθος: http://www.helioviewer.org/
Χρησιμοποιείται μέσω της ιστοσελίδας ή σαν ανεξάρτητο πρόγραμμα java


10 Ιουλίου, η προσέγγιση της Ροζέτας στον αστεροειδή Lutetia

Το Σαββατόβραδο το ευρωπαϊκό ερευνητικό σκάφος Ροζέτα θα πλησιάσει τον αστεροειδή Lutetia σε απόσταση 3160 χιλιομέτρων,
σε μια ενδιάμεση στάση στην πορεία της προς τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko όπου αναμένεται να φτάσει το 2014.
Το σκάφος θα προσεγγίσει τον αστεροειδή στις 18:44 ώρα Ελλάδας αλλά λόγω της μεγάλης απόστασης (456 εκατ. χλμ) το σήμα θα φτάσει στην Γη στις 19:10 ώρα Ελλάδας
Η προσέγγιση του σκάφους στον αστεροειδή θα μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της ESA
στην διεύθυνση http://www.livestream.com/eurospaceagency και η μετάδοση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Η ιστοσελίδα της επιστημονικής ομάδας της Ροζέτας:
http://webservices.esa.int/blog/blog/5

www.ofa.gr

Τα Νέα του Ομίλου, Νο 30, Θερινό Ηλιοστάσιο 2010

Εκδόθηκε το τελευταίο τεύχος του ενημερωτικού  "Τα Νέα του Ομίλου".

Διαβάστε το online ή κατεβάστε το σε μορφή pdf

www.ofa.gr

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Ολική Ηλιακή Έκλειψη, 11 Ιουλίου 2010


 
Την Κυριακή 11 Ιουλίου, η μοναδική ολική ηλιακή έκλειψη για το 2010 θα είναι ορατή από μια στενή λωρίδα της Γης και μόνο στο νότιο ημισφαίριό της.
Η διαδρομή της σκιάς της Σελήνης διασχίζει τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό και τα μοναδικά σημεία που συναντάει γη, είναι το νησί Mangaia στο σύμπλεγμα των Νησιών Κουκ, και το Νησί του Πάσχα.
Η έκλειψη τελειώνει λίγο μετά την στιγμή που η σκιά φτάνει στην νότιο Χιλή και την Αργεντινή και η μέγιστη διάρκεια της είναι 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.
Για την παρατήρηση και φωτογράφηση του φαινομένου διοργανώθηκε αποστολή του ΑΠΘ στο Νησί του Πάσχα, με επικεφαλής τον κ. Σειραδάκη Γιάννη και σε συνεργασία με τον "κυνηγό εκλείψεων" Dr. Jay Pasachoff. Μαζί τους θα βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Θανάσης Οικονόμου, καθώς και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.
Η αποστολή του ΑΠΘ θα επικεντρωθεί σε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στο στέμμα του Ήλιου και θα χρησιμοποιηθεί ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, κατασκευασμένο από τον κ. Βούλγαρη.
Δεύτερη ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον κ. Μουσσά Ξενοφώντα, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστας Εμμανουηλίδης, μέλος του ΟΦΑ, θα βρίσκεται στην Mangaia.
 
Η σελίδα της Nasa για την έκλειψη: eclipse.gsfc.nasa.gov
Η σελίδα της αποστολής H.E.L.I.O.S στην Mangaia: tse2010.weebly.com
 
Οι χρόνοι της έκλειψης σε ώρα Ελλάδας:
1η επαφή (αρχή έκλειψης):
21:15
2η επαφή:
21:18
Μέγιστη έκλειψη:
22:34
3η επαφή:
23:48
4η επαφή (τέλος έκλειψης):
23:51

Στην Mangaia το μέγιστο της έκλειψης είναι στις 21:21 ώρα Ελλάδας και η διάρκειά του είναι 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, ενώ στο Νησί του Πάσχα το μέγιστο είναι στις 23:11 και η διάρκεια του είναι 4 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα.

Ιστοσελίδες που θα μεταδώσουν ζωντανά εικόνες από την έκλειψη:
http://www.ustream.tv/channel/live-eclipse1/v3
http://www.exploratorium.edu/eclipse/2010/index.html

Πρόβλεψη για την κατάσταση του ηλιακού στέμματος κατά την διάρκεια της ολικότητας:


www.ofa.gr